Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chudé rodiny v Halabu nemají co jíst. Cena potravin stoupá. Hrozí Sýrii hladomor?

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Bagdád - Chudší rodiny z iráckého Mosulu ovládaného islamisty z radikálního hnutí Islámský stát mají problémy s obživou. Podle agentury Reuters to dnes uvedla OSN.

Koordinátorka OSN pro Irák Lisa Grandeová označila situaci s dodávkami potravin v Mosulu za velmi znepokojivou.

Ofenziva na severu Iráku trvá již od 17. října a irácké síly zatím získaly kontrolu nad téměř polovinou východního Mosulu. Pohybují se pomalu jednotlivými čtvrtěmi a potýkají se přitom s odstřelovači, sebevražednými atentátníky i s výbušninami nastraženými v automobilech.

Elitní irácké jednotky jsou přitom jedinou silou, která vstoupila do Mosulu z východu. Irácká armáda, policie a kurdské oddíly postupují ze severu a z jihu, šíitské milice pak ze západu.

"Čím déle bude trvat osvobozování Mosulu, tím obtížnější bude situace pro tamní rodiny," uvedla koordinátorka OSN.

S problémy se potýká také Halab, kde bylo kvůli intenzivním útokům vyhnáno ze svých domovů až 16.000 lidí. Uvedl to dnes šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Při náletech na jednu z povstaleckých čtvrtí dnes přišlo o život nejméně deset civilistů, uvedli opoziční aktivisté.

O'Brien v prohlášení uvedl, že v obléhaném východním Halabu nezůstala po náletech funkční žádná nemocnice a zásoby jídla byly již téměř vyčerpány. Je rovněž velmi pravděpodobné, že v případě pokračování bojů budou z oblasti utíkat další tisíce lidí. Podle dřívějších odhadů zůstávalo ve východní části města na 250.000 obyvatel.

Témata:  Sýrie Syrská krize OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy