Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život přistěhovalců se odehrává mimo společnost, měli by se více zapojit, tvrdí německý prezident

Joachim Gauck
Joachim Gauck
Foto: news.com

Offenbach - Německý prezident Joachim Gauck dnes vyzval přistěhovalce k výraznějšímu zapojení do většinové společnosti. Zároveň uvedl, že migranti často čelí přetrvávající diskriminaci. 

Prezident o problému s migranty promluvil na návštěvě západoněmeckého Offenbachu, který je městem s nejvyšším podílem cizinců. Cizinci tvoří 60 až 70 procent občanů města, které má více než 120.000 obyvatel.

„Stále se příliš málo imigrantů angažuje v politických stranách, sportovních klubech, rodičovských sdruženích či v obecních a městských radách," řekl Gauck podle agentury DPA. „Život mnoha, příliš mnoha přistěhovalců se odehrává stranou života majoritní společnosti a bez vlivu na politický život," dodal.

Gauck zároveň připustil, že ne všechny imigrantské komunity věnují náležitou pozornost vzdělání. Hlavní dělící linie v Německu prý ale nevede mezi domácími a lidmi se zahraničním původem. „Rozhodující dělící linie vede mezi demokraty a nedemokraty, mezi těmi, kteří chtějí a budou bránit otevřenou demokratickou společnost, a těmi, kteří využívají svobodu projevu jen k tomu, aby zasévali svár, nenávist a násilí," prohlásil při diskuzi se studenty.

Ke konci roku 2015 žilo v Německu zhruba 82,2 milionu obyvatel, z toho 8,7 milionu s cizím státním občanstvím, oznámil letos v srpnu německý statistický úřad. Jen loni přišlo do země takřka 1,1 milionu žadatelů o azyl. Dlouhodobě v zemi žije zhruba 2,8 milionu lidí s tureckými kořeny.

Témata:  Německo Joachim Gauck uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy