reklama

Trumpův vřelejší přístup k Moskvě je podle šéfa italské diplomacie vítaný. „Bude-li přístup (USA) k Rusku více otevřený, tak se neobávám, tak budu šťastný," prohlásil podle agentury Reuters Gentiloni, člen středo-levicové Demokratické strany.

Ministr doplnil, že on i Steinmeier dlouhodobě podporují větší spolupráci s Moskvou. Sociální demokrat Steinmeier, jehož strana prosazuje smířlivější postoj k Rusku, by se na počátku příštího roku měl stát německým prezidentem.

Itálie na konci října pomohla zabránit případným sankcím EU vůči Moskvě za bombardování civilistů v syrském Halabu ruským letectvem. Ruský velvyslanec v Itálii následně Řím podle agentury ANSA pochválil. Itálie, Řecko, Maďarsko či Slovensko také vyjadřují výhrady k sankcím EU, které mají potrestat Rusko za účast v konfliktu na východní Ukrajině.

Více tvrdosti vůči Moskvě naopak žádá německá vládní středopravicová unie CDU-CSU. Německá média dnes citovala z pozičního dokumentu poslaneckého klubu CDU-CSU kancléřky Angely Merkelové, který zostřuje kritiku vůči Moskvě.

Materiál podle Rheinische Post Rusko obviňuje ze štěpení evropské společnosti, narušování transatlantických vazeb a z pokusů diskreditovat politiku německé vlády. Moskva prý využívá tajných služeb, protizápadní propagandy, počítačových útoků, ale i ruských občanů v zahraničí. Zároveň podle názoru CDU-CSU politicky i finančně podporuje (evropské) pravicově populistické strany.