Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nacistické zlato není ve vlaku v Polsku. Vím, kde je ukryto, tvrdí Brit

Peníze, zlato
Peníze, zlato
Foto: Heraeus Metallhandelsgesellschaft

Londýn - Lovci pokladů už desítky let pátrají po legendárním nacistickém zlatu v údajné hodnotě sto milionů eur. Britský potápěč nyní tvrdí, že ví, kde se nachází. Údajně se potopilo po největší námořní katastrofě, při níž sovětská ponorka S-13 potopila torpédy německou loď Wilhelm Gustloff v Baltském moři.

Podle legendy se v posledních měsících druhé světové války nacističtí důstojníci snažili propašovat tři tuny zlata ven z Německa. Zlato by dnes mělo hodnotu více než 100 milionů eur.

Někteří se domnívají, že zlato je ukryté v bunkru nebo v zasypaném vlaku v Polsku. Jeden muž ale tvrdí, že skončilo na dně Baltského moře poblíž polského pobřeží.

Nacisté se proslavili krádežemi drahokamů, drahých kovů či uměleckých děl. Část z nich měla být údajně uložena na lodi Wilhelm Gustloff a přepravena z Německa. Loď ale 30. ledna 1945 potopili Sověti a při tragédii šestinásobně horší než jakou byla zkáza Titaniku zahynulo přes 9400 lidí.

Bývalý profesionální potápěč Phil Sayers (61) serveru Daily Star Online řekl, že zlato se pravděpodobně nachází na dně Baltského moře v hloubce asi 450 metrů. Je o tom přesvědčen na základě setkání s Rudim Langem, který sloužil na lodi jako radista. 

Lang se domnívá, že viděl bedny s tím, co by mohlo být nacistické zlato, jak byly nakládány na loď. Na první pohled prý nepochopil, co vlastně vidí, vše mu ale bylo vysvětleno v roce 1972, kdy se setkal s dalším přeživším. Ten mu údajně prozradil, co v bednách skutečně bylo, a potvrdil tak jeho teorii o zlatě.

Phil se k vraku osobně před 30 lety ponořil, zlato ale nenašel. Podle něj pravděpodobně skončilo zasypané pod tunami trosek.

Témata:  nacisté zlato

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy