reklama

Ústavou chráněný projev

"Nikomu by nemělo být povoleno pálit americkou vlajku - pokud tak činí, musí přijít následek - možná ztráta občanství nebo rok ve vězení," cituje New York Times tweet budoucího prezidenta USA.  

Prestižní deník v této souvislosti hodlá připomenout, co by podle názoru jeho redakce nemělo být třeba připomínat. "Pálení vlajky je ústavou chráněný projev," deklaruje úvodník s odkazem na verdikt amerického Nejvyššího soudu, který to dal jasně najevo, navíc za přispění Trumpova oblíbeného soudce, Antonina Scalii.

Je populární, když se horliví politici dožadují trestů pro paliče vlajek, podotýká newyorský server. Dodává, že tak v minulosti činila i Trumpova prezidentská protikandidátka Hillary Clintonová. První dodatek americké ústavy ale existuje z důvodu, aby chránil nepopulární, ba dokonce zavrženíhodné formy projevu, dodává vlivný deník.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Americký Nejvyšší soud v rozhodnutí z roku 1990 konstatoval, že jakýkoliv federální zákon proti pálení vlajek je neústavní, připomíná úvodník. "Trestání znesvěcení vlajky oslabuje tu svobodu, pro kterou je tento symbol tak uctíván a ceněn," cituje deník verdikt soudu.

Podle amerického serveru je zajímavé, že tolik lidí, včetně Trumpa, kteří volají po trestání paličů vlajek, zároveň nemají problém s projevy urážejícími menšiny, ženy a další občany USA. Právě oni se bouří proti jakýmkoliv výhradám vůči takovým projevům a vymezují se proti politické korektnosti, podotýká New York Times.   

"Ale v této zemi je málo věcí, které můžete učinit, politicky nekorektnějších než pálení vlajky," zdůrazňuje newyorský deník. Ptá se, kam se ztratila chuť Trumpova hájit takové projevy, když se pasoval do role bojovníka za svobodu, který říká brutálně nepříjemné věci.

Troll Trump

"Budu překládat jasně a čestně fakta. Nemůžeme si dovolit být nadále tak politicky korektní," cituje úvodník Trumpova slova pronesená na sjezdu Republikánské strany. Nejvyšší soud navíc rovněž deklaroval, že v americké demokracii není možné nikoho zbavit občanství, ať z vůle Kongresu či prezidenta, doplňuje prestižní server.

Mnozí tak  mohou považovat Trumpovy vzkazy na sociálních sítích jako relativně bezvýznamné - projevy jedince neschopného usnout, výkřiky odtržené od myšlení a znalostí určené pro televizní stanici Fox News, která právě v době, kdy se Trumpův vzkaz na Twitteru objevil, vysílala reportáž o pálení vlajky vysokoškoláky, připomíná úvodník.

"Ale nemáme ten luxus se pouze vysmívat někomu, kdo je tak mocný jako Trump," varuje New York Times a dodává, že než nad miliardářem mávneme rukou, je dobré si připomenout, jak ho v úterý oslavoval ultrapravicový server Breitbart.     

Breitbart totiž připomněl, že Trumpova přítomnost na sociálních sítích mu umožňuje předat svoje poselství milionům lidí a obcházet standardní média, jelikož jen na Twitteru politika sleduje 16 milionů uživatelů, poukazuje newyorský deník. Dodává, že pokud přidáme sociální sítě Facebook a Instagram, počet Trumpových odběratelů vzroste na 36 milionů.  

"Tweetuje, postuje, podněcuje. Trollí. Vládne globálním platformám a brzy bude americkým nejvyšším velitelem," konstatuje New York Times. Uzavírá tvrzením, že takové jednání není normální a dehonestuje prezidentský úřad, což by mělo být neustále dokola připomínáno