Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko má problémy, přiznal Putin. Co bude dál?

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes se svým každoročním poselstvím o stavu federace promluvil před poslanci obou komor parlamentu. Řekl, že rusko bude pokračovat v nastoleném demokratickém kurzu.

Připustil, že v obtížných a nezvyklých podmínkách musí řešit rozvojové problémy. "Ruský národ ale opět přesvědčivě prokázal, že je schopen postavit se obtížným výzvám, bránit a ochraňovat národní zájmy, suverenitu a nezávislý kurz země," řekl Putin v přímém televizním přenosu.

"Strategie rozvoje politického systému, institucí přímé demokracie a posílení volební konkurence stojí na dobrých základech a my v tom samozřejmě budeme nadále pokračovat," řekl Putin.

Vnitřní problémy, mezi které Putin zařadil i nedostatečný technologický rozvoj, jsou podle prezidenta hlavní příčinou trápení ruské ekonomiky. Řekl také, že letos očekává pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 0,6 procenta. Pro srovnání, loni zaznamenala ruská ekonomika propad o 3,7 procenta, nejvíce od globální finanční krize z roku 2009.

V cestě k ozdravení ekonomiky stojí i přetrvávající hospodářské sankce ze strany Západu a také vyčerpané fiskální rezervy. Ruská ekonomika navíc zůstává závislá na vývozu surovin.

"Stavba mostu mezi Ruskem a Krymem pokračuje podle plánu," řekl dále Putin. Předpokládá se, že auta vyjedou na most do konce roku 2018 a o rok později také vlaky. Mostu přes Kerčský průliv bude dlouhý 19 kilometrů, takže se stane nejdelší takovou stavbou v Rusku.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy