Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi za brutální loupežné přepadení seniorů dostaly v Německu vysoké tresty

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Weiden - Německý státní zástupce dnes navrhl pro trojici Čechů za brutální loupežné přepadení seniorů tresty devět až 11 let. Oběti podle žalobce prožili dlouhou noční můru. Soud mu vyhověl.

Josef Michl (40), Martin Janouš (34) a Martin Hrdlička (44) se do domu bavorské rodiny vloupali loni 17. září večer. Narazili ale na trojici jeho obyvatel - muže (71) , jeho ženu (68) a její matku (89). Češi podle obžaloby všechny tři spoutali, bili je a vyhrožovali jim smrtí.

Utrpení německých občanů skončilo až po více než čtyřech hodinách, když útočníci dům, jehož zapálením vyhrožovali, opustili. Odnesli si hotovost a šperky v hodnotě nejméně 20.799 eur (562.000 Kč).

Michl, který si během útoku počínal nejagresivněji, odešel dnes od soudu s nejdelším trestem - 11 let odnětí svobody. Janouš a Hrdlička byli odsouzeni k devíti letům vězení. Soudci, kteří čin skupiny označili za odporný, tak vyhověli požadavku státního zástupce. 

Trojici, která dnes vyjádřila lítost, původně hrozily vyšší tresty, ale díky dohodě soudu, obhajoby a státního zástupce a přiznání pachatelů se maximální trest snížil. U Michla se nakonec rozhodovalo o trestu v rozmezí deseti a půl až 11 a půl roku, u Janouše a Hrdličky v rozmezí od osmi a půl do devíti a půl roku. Do trestu se trojici, která bude alespoň zpočátku v německém vězení, započítá doba strávená ve vazbě ve spolkové republice i v Česku, kde byli zatčeni.

Soud, jehož rozhodnutí lze ještě napadnout mimořádným opravným prostředkem ve formě takzvané revize, dnes zdůraznil, že zločin se odehrál v domově rodiny, tedy v místě, kde se jeho obyvatelé cítili bezpečně. Snažil se také přiblížit pocity obětí, které byly čtyři hodiny konfrontovány s možnou smrtí. "Ti lidé už končili se životem," poznamenal jeden ze soudců.

Témata:  Češi přepadení Německo věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy