Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: V Černobylu vyrostl kryt vysoký jako nejvyšší pražský mrakodrap

Nový kryt elektrárny v Černobylu
Nový kryt elektrárny v Černobylu
Foto: YouTube

Kyjev/Praha - Základní data z historie jaderné elektrárny v Černobylu, kde byl nově zakryt havarovaný reaktor:

Únor 1970 - Slavnostní zahájení výstavby Černobylské jaderné elektrárny V.I. Lenina a města Pripjať.

Září 1977 - Do provozu byl uveden první reaktor. Později byly spuštěny ještě další tři bloky, z toho čtvrtý reaktor začal pracovat na plný výkon v březnu 1984.

26. dubna 1986 - Černobylská jaderná elektrárna se stala místem největší jaderné katastrofy na světě. Havárie a následný výbuch čtvrtého bloku elektrárny si přímo na místě a v následujících měsících vyžádaly několik desítek životů. Údaje o celkovém počtu lidí, kteří v souvislosti s katastrofou onemocněli a zemřeli, se liší. Podle ukrajinského ministerstva zahraničí umřelo přes 125.000 lidí, naproti tomu zpráva Černobylského fóra z roku 2005 hovoří asi o 4000 obětech.

10. května 1986 - Padlo rozhodnutí pohřbít zbytky reaktoru do olověného a betonového sarkofágu, který byl dokončen v listopadu.

Červenec 1987 - Ředitel elektrárny Viktor Brjuchanov byl odsouzen k deseti letům odnětí svobody. Odsouzeni byli i další vedoucí pracovníci elektrárny. Brjuchanov byl propuštěn v roce 1990.

1991 - Definitivně byl uzavřen druhý blok elektrárny.

1996 - Definitivně byl uzavřen první blok elektrárny.

Prosinec 2000 - Definitivně byl zastaven provoz jaderné elektrárny v Černobylu.

Duben 2012 - V Černobylu oficiálně začala výstavba nového krytu nad havarovaným blokem jaderné elektrárny.

Listopad 2016 - Havarovaný čtvrtý reaktor zakryla nová kovová kopule. 

Základní údaje o novém krytu havarovaného reaktoru:

- Konstrukce stála 1,5 miliardy eur (přes 40 miliard korun) a má mít životnost sto let. Na financování se pod patronací Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) podílelo 45 zemí včetně České republiky.

- Kontrakt na výstavbu nového krytu dostalo konsorcium Novarka, které tvoří francouzské stavební firmy Vinci a Bouygues. Základy začaly být budovány v září 2010, oficiálně byla stavba zahájena v dubnu 2012.

- Konstrukce váží více než 36.000 tun (je třikrát těžší než například Eiffelova věž), je dlouhá 162 metrů, široká 260 metrů a vysoká 108 metrů, což je výška pražského mrakodrapu City Tower, nejvyšší budovy v Praze a druhé nejvyšší v Česku. Celková plocha opláštění stavby (86.000m2) představuje přibližně velikost 12 fotbalových hřišť.

- Stavba by měla vydržet teploty od minus 43 stupňů do 42 stupňů nad nulou.

- Na výstavbě krytu se podílelo v dobách největšího stavebního boomu na 1200 zaměstnanců z 27 zemí.

Témata:  Černobyl jaderné elektrárny Ukrajina

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy