Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea odmítá nové sankce za jaderný test, přijme proto "sebeobranná opatření"

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Nové sankce Rady bezpečnosti OSN podle KLDR popírají svrchovanost země a její právo na přežití, a země proto přijme "přísnější sebeobranná opatření". Embargo bylo uvaleno za jaderný test, který Severní Korea uskutečnila 9. září.

Zářijový jaderný test byl už pátý v pořadí a z dosud provedených jaderných zkoušek největší. USA a Čína, která je největším spojencem Pchjongjangu, jednaly více než dva měsíce o podobě nových sankcí, než návrh rezoluce předložily zbývajícím členům RB OSN. Cílem sankcí je snížit zemi roční příjmy z exportu o více než čtvrtinu.

Patnáctičlenná Rada bezpečnosti jednomyslně přijala rezoluci, která předpokládá snížení exportu uhlí z KLDR asi o 60 procent. Zavádí k tomuto účelu strop prodeje na 400,9 milionu dolarů (10,2 miliardy Kč) nebo na 7,5 milionu tun; podle toho, co bude nižší. Uhlí je pro KLDR hlavním exportním artiklem.

Zákazem severokorejského vývozu mědi, niklu, stříbra a zinku přijde Pchjongjang asi o 100 milionů dolarů ročně. Zákaz prodeje soch, které směřují hlavně do afrických zemí, znamená snížení zisku v řádu desítek milionů dolarů.

Témata:  Severní Korea OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy