Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká armáda chce ukončit Asadův režim, přiznal Erdogan

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Turecká armáda vstoupila do Sýrie proto, aby ukončila režim tamního prezidenta Bašára Asada a sesadila ho z funcke hlavy státu. Otevřeně to přiznal turecký vůdce Recep Tayyip Erdoğan.

"Jediný důvod, proč naše armáda vstoupila do Sýrie, je sesazení prezidenta Asada z funkce hlavy státu. Nic jiného v tom není," uvedl podle serveru Hurriyet daily turecký prezident Erdogan na sympoziu o Jeruzalému v Istanbulu.

Vysvětlil také, že mu nejde o to ovládnout Sýrii a zabrat její území. Chce pouze ukončit "tyranskou vládu Asada, která terorizuje svůj lid. Podle jeho slov mu tedy nejde o syrské území a zemi jako takovou zabrat nechce.

"Nestojíme o syrskou půdu. Cílem je vrátit ji jejím původním majitelům. Dá se tedy říci, že jsme přišli do Sýrie navrátit spravedlnost," uvedl ve svém vystoupení Erdogan.

OSN nic nedělá, umírají lidé, hřímá Erdogan

Podle něj zemřel během konfliktu v Sýrii na jeden milion lidí, pro toto číslo ale nehovoří žádné oficiální statistiky. Podle čísla OSN uvádí, že během konfliktu bylo zabito zhruba 400 tisíc Syřanů.

Co se OSN týče, i k té má turecký prezident své výtky. Domnívá se, že organizace je neefektivní na situaci v Sýrii nemá žádný vliv. "Svět má více států, než jen pět," uvedl Erdogan s odkazem na počet stálých členů Rady Bezpečnosti OSN.

Boj proti IS? Nejen to

Turečtí vojáci vstoupili do Sýrie 24. srpna a zahájili operaci Eufrat Shield. Turecko v severních částech sousední země povolalo do akce letectvo i pozemní síly a uvádělo, že hodlá útočit jen na oblasti ovládané Islámským státem. 

Pozorovatelé ale uváděli, že Ankara si dala za cíl potlačit kurdské síly v Sýrii a zabránit spojení tří autonomních kurdských oblastí do jedné enklávy jižně od tureckých hranic.

V říjnu zabily vzdušné síly Turecka 160 až 200 bojovníků Lidové obranné jednotky (YPG) v rámci 26 náletů vedených během jediné noci. Turecká vojenská tažení v Sýrii také vedou ke zhoršování vztahů s Asadovou vládou.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy