Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Castro jako hrdina? Čeští europoslanci se pustili do Junckera

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Brusel - Někteří čeští europoslanci dnes kritizovali šéfa Evropské komise Jean-Clauda Junckera, který v sobotu označil Fidela Castra za zosobnění kubánské revoluce a za jednu z historických osobností minulého století, jejíž odkaz bude teprve posouzen.

Juncker také v prohlášení uvedl, že smrtí Fidela Castra "svět přišel o muže, který byl pro mnohé hrdinou". Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová označila Castra za muže plného odhodlání a za historickou osobnost.

Junckerův mluvčí Schinas pak v pondělí řekl, že označování Castra za diktátora není oficiální stanoviskem komise, i když někteří její členové o kubánském politikovi tak hovořili. Dodal, že Juncker ohodnotil Castra vyváženě, a zdůraznil, že ho neoznačil za hrdinu, ale za hrdinu pro "mnohé".

Europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN) a Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) dnes jménem české národní delegace v Evropské lidové straně vyjádřili Junckerovi nesouhlasný postoj.

„Sdílíme názor, že pronesené výroky mohly vyznít jako přehlížení či relativizace zločinů, kterých se Fidel Castro a jeho režim dopustili nejenom na vlastním lidu, ale například i na občanech Československa podporou invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Jsme přesvědčeni, že i bezprostřední reakce na úmrtí diktátora by měly odpovídat realitě jeho vládnutí tak, aby nemohl vzniknout dojem, že o tom nevíme, nebo jsme na to zapomněli," uvedli.

Témata:  Fidel Castro Jean-Claude Juncker Luděk Niedermayer

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy