Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sblížení s Ruskem nebude? Kongres chce bojkotovat Trumpovy plány

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Nově zvolený americký prezident Donald Trump sice mluvil o sbližování s Ruskem a budováním lepších vztahů, dnešní rozhodnutí Sněmovny reprezentantů Spojených států však tyto jeho snahy může značně zkomplikovat.

Sněmovna dnes schválila návrh zákona o činnosti zpravodajských služeb, jehož úkolem je čelit politickým vlivům Ruska ve světě. Podle agentury AP může jít o rozhodnutí, které je v rozporu se slibem Trumpa zlepšit vztahy USA a Ruska.

Návrh podpořili stoupenci obou politických stran – pro bylo 390 poslanců, proti jen 30. Devadesát tři stránek dlouhý dokument, který se zabývá ohrožením USA, má i tajnou přílohu. Materiál, který bude projednávat také Senát, počítá s vytvořením mezirezortního týmu k potlačení ruských pokusů „vyvíjet skrytý vliv na státy a vlády".

Úkolem týmu bude odhalovat skrytý vliv Ruska na jiné země, včetně šíření lživých informací a korupce. Má se zabývat i porušováním lidských práv, včetně atentátů, které provádějí bezpečnostní služby Ruska či jeho spojenců.

Už v říjnu Spojené státy obvinily ruské hackery, že se nabourali do webových stránek amerických úřadů a e-mailů Demokratické strany ve snaze ovlivnit americké prezidentské volby. Rusko obvinění odmítá.

Témata:  USA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy