Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

WikiLeaks zveřejnil další tajné dokumenty. Němečtí špioni prý spolupracovali s NSA

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín/Washington - Německá tajná služba BND aktivně spolupracovala s americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). Píše se to v dokumentech, které dnes zveřejnil server WikiLeaks. BND prý NSA pomáhala s výzvědnými aktivitami například proti rakouským politikům.

Odhalených 2420 nových dokumentů měl k dispozici německý parlamentní vyšetřovací výbor, který se špionáží NSA zabývá. Americká agentura podle dřívějších informací WikiLeaks odposlouchávala i kancléřku Angelu Merkelovou a německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. „Novinkou je, že německá tajná služba nejen sama používala špehovací zařízení NSA, ale léta přispívala k jeho programování," řekl agentuře DPA Alexander Sander ze Sdružení pro digitální společnost.

Tajné informace o objemu 90 gigabytů mají původ v různých federálních úřadech, včetně německé zahraniční rozvědky (BND), civilní kontrarozvědky (BfV) a Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice (BSI). „Mnohé dokumenty ukazují, jak si tajné služby nacházejí cesty k obcházení vlastních vlád," tvrdí doprovodné prohlášení WikiLeaks.

„Sbírka obsahuje dřívější dohody mezi BND a NSA a materiály o vnitřních procesech v BND, ale také novější detaily o úzké spolupráci obou rozvědek. Jeden dokument z BND například uvádí, že zaměstnanec BND bude mít za úkol používat a psát software pro XKeyscore, (což je) systém NSA pro prohledávání a analyzování dat shromážděných skrze hromadné sledování," stojí dále v prohlášení.

Jiný dokument BND podle WikiLeaks odhaluje, jak se německé rozvědka připravovala na sbírání interních informací o soukromých amerických firmách působících v bezpečnostním sektoru SRN.

Podle Der Spiegel přitom BND také sama vedla do roku 2013 vlastní rozsáhlou špionáž komunikace velvyslanectví spojenců z EU i USA. Rozvědka se podle německého týdeníku zajímala například o francouzské či americké cíle. BND podle médií odposlouchávala i někdejšího francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse.

Témata:  Wikileaks Německo NSA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy