Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Michaláková o děti definitivně přišla? Norský soud zamítl její odvolání

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Češka Eva Michaláková patrně definitivně přišla o své syny. Podle informací Českého rozhlasu norský soud pravomocně zamítl odvolání proti verdiktu, který ji letos v červnu zbavil rodičovských práv.

Odvolání Michalákové řešil Krajský soud v Oslo, který zamítavé rozhodnutí vynesl toto pondělí. Odvoláním se odmítl zabývat, protože pro projednání případu prý neshledal důvody. "Krajský soud v Oslo se domnívá, že zbavit paní Michalákovou rodičovských práv za to, že případ medializovala, je naprosto správné a vlastně okresní soud chválí a zcela se s ním ztotožňuje," sdělil rozhlasu právník matky Pavel Hasenkopf.

"Nechápu, jak mohou být Norové tak bezohlední a nebrat vůbec v úvahu právo biologických rodičů," myslí si Michaláková.

Nyní jedenáctiletého Denise a sedmiletého Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo.

Letos v červnu norský soud Evu Michalákovou zbavil rodičovských práv ke dvěma jejím synům. Současně zakázal matce i otci stýkat se s chlapci. Adopci mladšího hocha soud ale nepotvrdil a otci rodičovská práva ponechal. Michaláková se proti tomuto verdiktu bez úspěchu odvolala.

Hasenkopf už v polovině září nevyloučil, že pokud odvolání neuspěje, mohl by případ skončit ve Štrasburku.

"To rozhodnutí je důležité z několik důvodů. Ten první spočívá v tom, že víme, že Norsko není demokratickou zemí a soud tím potvrdil, že svoboda slova v Norsku neplatí. Odebrání dětí na základě medializace a kritice systému je možné pouze v rozvojových zemích, respektive také v diktátorských režimech. Druhý důvod je ten, že nyní se otevírá paní Michalákové možnost domáhat se svých práv u nejvyššího soudu v Norsku, případně poté u Evropského soudu pro lidská práva a tam věřím, že uspěje," uvedl k rozsudku pro EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský, který se kauzou několik let zabývá.

Témata:  Eva Michaláková Norsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy