Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakušany čekají opakované volby prezidenta. Bude to velmi těsné

Norbert Hofer
Norbert Hofer
Foto: Facebook

Vídeň - Rakušané si v neděli 4. prosince zopakují druhé kolo prezidentkých voleb. O post se ucházejí nezávislý kandidát podporovaný stranou Zelených Alexander Van der Bellen a člen pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer. Podle průzkumů veřejného mínění bude výsledek velmi těsný.

Van der Bellen (72) a Hofer (45) jsou od roku 1951, kdy se v Rakousku poprvé konala přímá volba prezidenta, první dva kandidáti, kteří postoupili do druhého kola, aniž by je podporovala jedna z velkých stran - sociální demokraté či lidovci. Kandidáti těchto stran - Rudolf Hundstorfer a Andreas Kohl - dostali v prvním kole shodně jen kolem 11 procent hlasů, a mnoho politologů tak tyto volby interpretovalo jako vzpouru voličů proti zavedeným pořádkům.

Květnové druhé kolo voleb, které vyhrál profesor ekonomie a bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen rozdílem jen zhruba 30.000 hlasů, u ústavního soudu napadla FPÖ a soudci jí nakonec dali za pravdu. I když nezjistili, že by se s hlasy přímo manipulovalo, přišli na řadu formálních pochybení volebních komisí, a volby proto nařídili opakovat.

Rozhodovat se budou Rakušané v neděli mezi zastáncem vstřícného postoje k migrantům a obhájcem Evropské unie Van der Bellenem a příznivcem restriktivní politiky v migrační krizi a kritikem Bruselu Hoferem. Zatímco první z nich vidí hlavního spojence v Německu či v Itálii, druhý by rád svůj program plnil i za pomoci zemí visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko). Vztahy by Hofer chtěl zlepšit také s Ruskem či Čínou.

Zatímco Van der Bellen má podporu spíše u obyvatel velkých měst a lidí s vyšším dosaženým vzděláním, mezi voliče Hofera patří spíše obyvatelé venkova, konzervativní věřící a lidé s nižšími výdělky.

Na stranu Van der Bellena se v posledních dnech kampaně postavil mimo jiné sociálnědemokratický kancléř Christian Kern, lidovecký vicekancléř Reinhold Mitterlehner, vlivný vídeňský starosta Michael Häupl a dokonce i bývalý prezident Heinz Fischer.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění má šanci na vítězství spíše Hofer, výsledek bude ale zřejmě tak těsný, že se komentátoři neodvažují hádat, kdo se nakonec nastěhuje do kanceláře ve vídeňském Hofburgu.

Nedělní hlasování přitom nerozhodne jen o budoucí hlavě rakouského státu, ale může mít podstatný vliv i na podobu příští vládní koalice. Spekuluje se totiž o tom, že na jaře budou předčasné parlamentní volby, ať v těch prezidentských zvítězí kdokoli.

Témata:  Rakousko Norbert Hofer Alexander Van der Bellen volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy