Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel poslední syrský "klaun v Aleppu"

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Aleppo - Znal ho každý. Bavil malé děti a přinášel do jejich duší radost a smích, přesto, že kolem nich denně dopadaly bomby a umírali lidé. Při jednom z náletů ale zahynul i on. Syrské Aleppo přišlo o svého "posledního klauna".

24letý Syřan Anas Basa byl místními označován za "posledního klauna v Aleppu". Vedl městské středisko zvané Prostor pro naději, kde se staral o chudé rodiny a jejich děti. Bavil je, těšil se s nimi ze života a uměl jim na tváři vykouzlit úsměv, ačkoliv k němu nebylo mnoho důvodů.

O to smutnější je zpráva agentury AP, která uvádí, že Basa zahynul 29. listopadu, když ho zasáhla zřejmě ruská střela vypálena na povstalci ovládanou čtvrt Mašhad ve východní části Aleppa.

Prostor pro naději bylo středisko poskytující podporu dětem z 12 škol ze čtvrtí na východě Aleppa. Anas s dalšími dobrovolníky v něm pracovali s více než 365 dětmi, mezi nimiž bylo i mnoho sirotků.

Většina dětí si ve svém životě pamatovala jen hrůzy z Aleppa zasaženého, protože ozbrojený konflikt v Sýrii trvá od roku 2011.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy