reklama

Eva Michaláková se dál snaží dosáhnout vrácení dětí do své péče. Před podáním žaloby k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku proto rodina ještě podá dovolání k norskému nejvyššímu soudu. Chystá i další právní kroky v Norsku i v ČR.

„V tuto chvíli chystáme překlad a chceme se detailně seznámit s argumentací soudu. Podle všeho se soud ale zcela ztotožnil s červnovým rozhodnutím okresního soudu. Vyjádření České republiky upozorňující na zjevné porušení práv rodiny shodil ze stolu," uvedl k rozhodnutí právník Pavel Hasenkopf v zprávě, kterou má server EuroZprávy.cz k dispozici.

„Norsko je pyšné na údajně mimořádně vysokou úroveň ochrany dětí v Norsku, případ dětí Michalákových je ale dokladem pravého opaku. Ukazuje na zcela zásadní systémové nedostatky v této oblasti. Norská společnost je velmi vážně nemocná, pokud nesnese a trestá kritiku vad svého systému. A pokud jí přijde normální zbavit matku rodičovských práv za to, že se nechce smířit se ztrátou svých dětí a nemlčí o bezpráví, kterého se na její rodině norský stát dopustil," dodává Hasenkopf.

„O aktuálním rozhodnutí budu okamžitě informovat prezidenta republiky i předsedu vlády. Proces v Norsku bohužel běží přesně podle očekávání a je výsměchem rodině i českému státu. Ten rodinu do tohoto procesu dotlačil a odmítl rodině poskytnout diplomatickou ochranu," dodala poslankyně a členka Petičního výboru na pomoc rodině Jitka Chalánková.

"Nyní se otevírá paní Michalákové možnost domáhat se svých práv u nejvyššího soudu v Norsku, případně poté u Evropského soudu pro lidská práva a tam věřím, že uspěje," uvedl k rozsudku pro EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský.