Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor v Německu: Vláda nechce, aby Snowden vypovídal

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Mezi německými politiky se rozhořel spor o bývalého spolupracovníka americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena. Vláda i kvůli možnému zhoršení vztahů s USA nechce, aby Snowden vypovídal v Německu. Jeho výslech naopak požadují opoziční Zelení a Levice.

Poslanci vládních německých křesťanských a sociálních demokratů podali stížnost proti rozhodnutí Spolkového soudního dvora ve věci Edwarda Snowdena.

Soud v listopadu rozhodl, že parlamentní vyšetřovací komise zabývající se špionáží NSA v Německu musí schválit žádost, která vyzývá vládu kancléřky Merkelové, aby vytvořila podmínky pro výslech Snowdena v Německu. Konkrétně jde o umožnění vstupu a pobytu a přislíbení ochrany před možným vydáním do Spojených států.

Koaliční CDU/CSU a SPD výslech ale odmítají a rozhodnutí soudu vnímají také jako narušování práv svobodně zvolených poslanců.

Snowden v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Podle serveru WikiLeaks byla terčem odposlechů NSA i kancléřka Angela Merkelová a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Témata:  Edward Snowden Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.