Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ chystá protiútok? Rusko je v ohrožení, varuje FSB

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská kontrarozvědka FSB tvrdí, že zahraniční zpravodajské služby plánují s pomocí kybernetických útoků destabilizovat ruský finanční systém. Ruská centrální banka už prý chystá opatření.

Centrála, odkud se útoky údajně mají řídit, se nachází v Nizozemsku a patří ukrajinské společnosti BlazingFast, uvedl server ruského listu Kommersant.

Ukrajinská firma potvrdila, že v Nizozemsku klienty má, a slíbila, že informace o údajných plánovaných útocích nechá prověřit. "Máme převážně zahraniční zákazníky a jen málo ruských nebo ukrajinských klientů. Ano, máme (zákazníky) v Nizozemsku. Protože se tato informace již někde předtím objevila, začneme teď záležitost urychleně prověřovat," sdělila firma ruské agentuře RIA Novosti.

Sérii útoků prý chystají cizí tajné služby v pondělí. Doprovázet je chtějí hromadným rozesíláním SMS zpráv a provokativními příspěvky na sociálních sítích o kolapsu finančního systému Ruska. Zaútočit plánují na desítky ruských měst.

Za devět měsíců letošního roku přišlo Rusko kvůli útokům na servery finančních společností o téměř pět miliard rublů (skoro dvě miliardy Kč).

Témata:  Rusko hackeři Nizozemí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy