Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande kandidovat nebude, pozornost se přesouvá k Vallsovi

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Socialistický prezident François Hollande, jehož popularita je dlouhodobě minimální, ve čtvrtek oznámil, že se nebude ucházet o další mandát. Pozornost francouzské levice se tak přesunula na premiéra Manuela Vallse. Ani ten to ale nebude mít lehké, jak ukázal bleskový průzkum.

Voliči socialistů a Francouzi jako celek si přejí vidět Vallse jako vítěze primárek, v nichž si levice vybere kandidáta pro jarní volby hlavy státu. Průzkum ale současně odhalil, že Valls, centrista hlásající právo a pořádek, má u levicových voličů pouze těsný náskok před hlavním soupeřem v řadách socialistů Arnaudem Montebourgem, který vede ostře levicovou kampaň a volá po ochraně francouzského průmyslu před globalizací.

Podle průzkumu společnosti Harris Interactive by v lednových primárkách bylo ochotno Vallse volit 24 procent dotázaných, zatímco 14 procent by hlasovalo pro Montebourga. Šest dalších kandidátů mělo ještě menší podporu. Ale skoro polovička dotázaných, 47 procent, prohlásilo, že nechce žádného ze socialistických kandidátů. V odpovědích na dotaz, zda by dali přednost Vallsovi, anebo Montebourgovi, vyhrál premiér jen v poměru 47 ku 45 procentům.

Ani Hollandeovo rozhodnutí odstoupit z klání nemění nic na očekávání, že jakýkoliv socialistický kandidát, včetně Vallse, vypadne v prvním dubnovém kole prezidentských voleb a že o novém prezidentovi se rozhodne 7. května v druhém kole, ve kterém se střetne kandidát klasické pravice François Fillon a vůdkyně krajní pravice Marine Le Penová, připomněla agentura Reuters.

"Levice je rozdrobená jako nikdy dříve, je to minové pole," prohlásil veterán socialistické politiky Pierre Moscovici v rozhlasovém rozhovoru. "Potřebujeme levici znovu vybudovat," zdůraznil.

Čeká se, že čtyřiapadesátiletý Valls oznámí svou kandidaturu v příštích dnech, možná už v sobotu v Paříži.

Témata:  Manuel Valls Francie François Hollande

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.