Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo přitvrzuje. Přistěhovalci dostanou sociální dávky až po pěti letech

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový sněm schválil nový zákon, podel kterého budou mít nárok na sociální dávky v Německu přistěhovalci z EU až po pěti letech. Krátkodobou pomoc má poskytnout peněžní podpora, poskytovaná po dobu nejvýše jednoho měsíce.

Na svých webových stránkách o tom dnes informovala rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle.

Ten, kdo přijede do Německa a nebude mít práci, bude mít nárok na příspěvek státu až po pěti letech. Sněm to vysvětluje tím, že má na příspěvek nárok jen ten, kdo v zemi žije, pracuje a platí daně. Občané EU, kteří v Německu předtím nikdy nepracovali a jsou závislí na sociálních dávkách, se mají pro pomoc obrátit na svou zemi.

Pokud jde o krátkodobou pomoc, žadatelé mohou dostat příspěvek na výživu, ubytování nebo na cestu zpět do své země.

Opoziční strana Zelených se zasazuje o to, aby měli všichni občané EU v Německu již po čtyřech měsících nárok na plnohodnotný systém sociálních příspěvků. Doteď měli přistěhovalci z EU nárok na finanční výpomoc po šesti měsících pobytu v Německu.

Témata:  Německo sociální dávky přistěhovalectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy