reklama

"Jestliže sledujete státní televize, které jsou primárním zdrojem informací pro více než 80 % lidí, nikdy se například nedozvíte, že Putin skutečně řídí válku s Ukrajinou," řekl Putinův kritik České televizi s tím, že lidem je říkáno, že na Ukrajině vládne cosi jako fašistická banderovská junta, která utlačuje ukrajinský národ.

Upozornil však, že ti, kteří mají přístup k nezávislým zdrojům na internetu, mají názory docela odlišné. "Před dvěma roky v září 2014 proběhl v Moskvě velký mírový pochod proti ruské agresi na Ukrajině, který vedl právě Boris Němcov. Tehdy se pochodu účastnily desítky tisíc lidí. Vyjádřit takto veřejně dnes v Rusku názor může být ale velmi nebezpečné, může vám být vyhrožováno, můžete být zavřen, někdy dokonce zavražděn," uvedl.

Historik rovněž tvrdí, že autoritářské režimy se běžně chovají stejně autokraticky v zahraniční politice jako uvnitř svých zemí. Pokud režim pošlapává právo svých občanů a nedodržuje zákony ve své zemi, bylo by prý naivní očekávat, že bude respektovat práva mezinárodní. Putinovy války tak považuje za pokračování jeho chování uvnitř jeho vlastní země. 

Varuje také před průzkumy veřejného mínění, podle kterých se Putin u RUsů těší zhruba tříčtvrtinové oblibě. "V autoritářském státu nemají názory lidí vůbec žádný význam. Představte si tu situaci: zazvoní vám telefon nebo někdo zazvoní na dveře a vyhrkne na vás: Podporujete Putina? Ano, nebo ne? A vy moc dobře víte, co může následovat..." upozornil.

Podotkl, že v zemi více než 16 let neproběhly spravedlivé volby a jaká je skutečná popularita Putina nikdo neví. V Rusku totiž nejsou žádné nástroje ke zjištění skutečné popularity.

Nyní je podle něj prioritou zastavit Putina, což je hlavně úkol pro ruské občany. Západ by jej ale měl přestat podporovat Putina. "Přestat jej nazývat partnerem na mezinárodní scéně. A zastavit finanční ráje, které využívají Putinovi lidé pro úschovu svých nakradených peněz v západních bankách," radí historik.