Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko žádá po EU prodloužení sankcí vůči Rusku

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Varšava - Ukrajinský prezident Petro Porošenko během dnešního jednání ve Varšavě vyzval Evropskou unii k prodloužení protiruských sankcí.

Podle Porošenka Moskva pokračuje ve své agresi na východě Ukrajiny bez ohledu na mezinárodní dohody.

Nejvyšší ukrajinský představitel obvinil Moskvu, že nadále porušuje základní mírovou dohodu, jež měla zastavit válečný stav v oblasti Donbasu. Rusko tam podle Kyjeva i vojensky podporuje proruské separatisty, kteří chtějí tuto oblast odtrhnout od Ukrajiny.

"Kvůli selhání realizace minské mírové dohody by měly být sankce proti Rusku prodlouženy," zdůraznil ukrajinský prezident, který se dnes ve Varšavě setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou i s premiérkou Beatou Szydlovou.

"Ruská strana a také (separatističtí) ozbrojenci pokračují ve střelbě ze zakázaných zbraní," prohlásil Porošenko. Poukázal přitom na to, že o zintenzivnění palby hovoří i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které povstalci odmítají pustit na jimi ovládaná území i na místa, kam měly být staženy těžké zbraně.

Témata:  Petr Porošenko Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.