reklama

Pokud nedělní referendum novelu neschválí, může to pro Renziho jako autora návrhu znamenat konec politické kariéry, poznamenala agentura Reuters.

Někteří se obávají, že by odmítnutí reformy vytvořilo zmatky na politické scéně i na finančních trzích, protože zřejmě dál poroste vliv populistů i ryzích odpůrců Evropské unie. Naopak podle opozice by schválení reforem znamenalo odbourávání pojistek demokratického procesu.

Reforma, která je nejdůležitější od konce druhé světové války, má výrazně omezit vliv Senátu a posílit Poslaneckou sněmovnu. V současné době jsou obě komory rovnocenné. Případná změna sníží počet členů Senátu o dvě třetiny.

Tato komora má také reformou ztratit možnost svrhnout vládu a má přijít o značný vliv na blokování přijímaných zákonů. Změny by potkaly i Poslaneckou sněmovnu, která by zákony označené vládou za přednostní měla projednávat ve zrychleném režimu, a to během 70 nebo 95 dnů.

"Myslete na svou budoucnost a na budoucnost svých dětí," řekl v rozhlasovém rozhovoru premiér, který v minulosti slíbil, že se vzdá své funkce, pokud Italové reformu odmítnou. Pokud však zvítězí tábor Renziho příznivců, Itálie se podle premiéra stane nejsilnější zemí osmadvacítky a dostane od evropských států větší finanční pomoc spojenou s migranty.