Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O co vlastně Putinovi jde? Prestižní deník přišel s vážným varováním

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Ruské vměšování se do západních demokracií je často líčeno jako škodlivé, ale vedené měkkými prostředky omezujícími se na kybernetické útoky, propagandistické operace a finanční pomoc promoskevským politikům, připomíná úvodník serveru Washington Post. Americký deník v něm tvrdí, že stojí za to zaměřit pozornost na některé nedávné události ve východní Evropě, které měly zcela jiný charakter.

Putinova odměna: podpora fašistů

V Maďarsku, členské zemi NATO, mají ruští agenti prsty ve výcviku neonacistických milicí, poukazuje washingtonský deník. Doplňuje, že Moskva je také obviňována z pokusu zosnovat násilný převrat v Černé Hoře, malé balkánské zemi, která se chystá vstoupit do Severoatlantické aliance vstoupit.

"Důkazy v obou případech jsou neúplné, ale přesvědčivé," konstatuje úvodník. Připomíná, že v Maďarsku celá kauza vypukla na konci října přestřelkou mezi policií a vůdce hnutí Národní fronta, což je extremistická skupina identifikující se s maďarskými fašisty ze 30. let minulého století.

Maďarská policie následně provedla několik razií v objektech spojených se skupinou a objevila velké sklady zbraní, odkazuje prestižní deník na zprávu listu Financial Times. Dodává, že podle maďarského výboru pro národní bezpečnost se ruští diplomaté a muži odění v uniformách ruské vojenské rozvědky otevřeně účastnili polovojenského výcviku s členy Národní fronty.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Neonacista zatčený po přestřelce, Istvan Gyorkos, byl dobře znám díky založení webové stránky šířící prokremelskou propagandu o válce na Ukrajině, podotýká Washington Post. Připomíná, že maďarská média zveřejnila emaily, ve kterých vedení skupiny diskutuje o získání finančních prostředků z Moskvy.

"Ve zkratce, režim Vladimira Putina byl zřejmě těsně napojen na ozbrojené hnutí odhodlané obnovit v Maďarsku fašismus," deklaruje prestižní deník. Dodává, že toto odhalení ponížilo i maďarskou pravicovou vládu, která se řadí k těm nejvíce proruským v Evropě.

Maďarský premiér Viktor Orbán uzavřel s Putinovým režimem lukrativní energetické dohody a odmítá sankce, které na Rusko uvalila Evropská unie, nastiňuje úvodník. Konstatuje, že namísto odměny za takovou spolupráci se Putinovy tajné služby Budapešti odměnily ráznou podporou extremistické alternativy.  

Kreml bezprecedentně popustil uzdu    

Ještě drzejší operace proběhla podle vlivného serveru v Černé Hoře, pokud lze věřit úřadům v zemi a sousedním Srbsku, které shodně tvrdí, že ruští agenti se pokusili během parlamentních voleb 16. října vyvolat puč. Podstata plánu měla spočívat v tom, že ozbrojenci se zmocní parlamentní budovy a zavraždí premiéra Mila Đjukanoviće, který prosazuje členství země v NATO, vysvětluje washingtonský deník.    

Za účast na pokusu o převrat bylo zatčeno na dvě desítky Srbů a Černohorců, podotýká úvodník. S odkazem na zprávy New York Times doplňuje, že jedním z nich je známý srbský žoldák, který vyšetřovatele informoval o návštěvě Moskvy, kde údajně debatoval o převratu a na jeho provedení dostal 200 tisíc dolarů (zhruba 5 milionů korun).  

"Úřady Černé Hory ruskou vládu z podpory převratu veřejně neobvinily, ale identifikovaly dva ruské občany, kteří do země přicestovali jako jeho organizátoři a (New York) Times s odkazem na zdroje blízké vyšetřování tvrdí, že šlo o zpravodajské důstojníky," pokračuje Washington Post. Dodává, že oba muži se následně vrátili do Moskvy, kde zmizeli.     

Ruské tajné služby jsou známé vměšováním se do záležitostí cizích zemí od carských dob, konstatuje prestižní server. Zdůrazňuje však, že i podle zkušených analytiků jsou tak silné pokusy zasívat chaos v zemích spojených s NATO skutečně bezprecedentní.   

Podle washingtonského deníku jde o ukázku, že režim v Moskvě popustil uzdu svým podvratným operacím a kalkuluje s tím, že slabý a rozdělený Západ se nezmůže na odvetu. "Dokud se tato teorie neukáže jako chybná, čekejme další problémy ze strany ruských agentů," varuje závěrem Washington Post.

Témata:  Rusko Maďarsko Černá Hora

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy