Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jako první americký prezident po 37 letech mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Nastávající americký prezident Donald Trump telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Šlo o první prezidentský kontakt od roku 1979.

Bílý dům k telefonátu uvedl, že nic nemění na postoji USA, Peking ho označil za "malý trik ze strany Tchaj-wanu". Podle Tchaj-wanu by Čína měla na rozhovor Trumpa s prezidentkou nahlížet s rozvahou.

Trumpova mluvčí Hope Hicksová telefonát mezi Trumpem a tchajwanskou prezidentkou potvrdila. Podle ní oba státníci konstatovali, že "mezi Tchaj-wanem a USA existují blízké hospodářské, politické a bezpečnostní vztahy".

Trump později na twitteru zdůraznil, že iniciativa vzešla od Cchaj Jing-wen. "Prezidentka Tchaj-wanu MI ZATELEFONOVALA, aby mi blahopřála k získání prezidentského úřadu. Děkuji!" napsal Trump na twitteru. Cchaj na to vzápětí reagovala s tím, že "obě strany se na kontaktu předem domluvily".

"Vyzýváme Čínu, aby se postavila nové situaci v asijsko-tichomořském regionu a spolupracovala s námi na rozvíjení příznivých vztahů novým způsobem, který přispěje k míru, prosperitě a stabilitě regionu," uvedl tchajwanský vládní úřad, který má na starost vztahy s Čínou.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že kvůli telefonátu podalo protest k "relevantní straně" ve Spojených státech. Dále uvedlo, že základem americko-čínských vztahů je politika jedné Číny, a vyzvalo Spojené státy, aby se této politiky držely. USA by podle Pekingu měly také obezřetně zacházet s tchajwanskou otázkou, aby se vyhnuly zbytečnému narušení čínsko-amerických vztahů.

Témata:  Donald Trump USA Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy