reklama

Španělská masmédia si bezradně kladou otázku, co to celé mělo být. Moderní Súčko s vypnutým transpondérem (palubním odpovídačem) obletělo celou Evropu, dostalo se do blízkosti španělsko-americké základny Rota na jihu Španělska. Tato základna je považována za jednu z hlavních bází španělského námořnictva. Ruský letoun se poté otočil a vrátil zpět do místa své stálé dislokace v Rusku. Při letu u břehů západní Evropy byl sledován norskými, britskými, francouzskými a portugalskými stíhačkami.

Španělské noviny Diario de Sevilla uvádějí, že ruské Súčko zachytily radiolokační stanice v Pobaltí. Po celou dobu letu byl Su-35 sledován letadly NATO. Ačkoli Su-35 nenarušoval teritorium evropských států, let vykonával s odpojeným identifikačním zařízením, což je dle pravidel NATO považováno za „porušení pravidel"

Španělský internetový portál El Confidencial Digital se dotázal odborníků, co tomu říkají. Ti přišli s tvrzením, že v případě stíhačky, je takto dlouhý přelet enormním zátěží pro pilota. Ruští stíhači obvykle nelétají dále než k hranicím Norska. Inkriminovaný Suchoj se neobešel bez „dotankování" paliva za letu.

Unikátní vlastnosti strojů typu Suchoj demonstruje video:

Aero-kosmické síly Ruska by měly do roku 2020 získat 96 letadel typu Suchoj Su-35S. Západní experti se domnívají, že akce Rusů si kladla za cíl ověřit rychlost reakce armád NATO v oblasti Atlantického oceánu. Súčko Su-35S je vybaveno moderním radiolokátorem, které mu umožňují detekovat nepřátelské letouny dlouho před tím, než se ustaví tzv. vizuální kontakt.

Portál morningnewsusa.com o Su-35 píše: „Je to letadlo, které se může směle měřit s moderním americkým F-22 Raptor. Toto ruské letadlo převyšuje stroje stejné kategorie." Morning News USA konstatují, že ruský Suchoj je lehčí než Raptor, což zvětšuje jeho operační rádius. V případě nukleární války by tyty stroje nezvrátily průběh takto vyhroceného konfliktu. Kdyby však došlo na měření sil konvenčními prostředky, jen stěží bychom hledali důstojné soupeře pro Suchoj Su-35S.

Ruský víceúčelový Su-35 vyniká nadstandardním doletem, který i bez tankování paliva za letu činí 4500 kilometrů. Má snížený radarový odraz, je tedy hůře zjistitelný nepřátelskými radary. Má vylepšenou avioniku. Je také osazen motory s tzv. měnitelným vektorem tahu. Celkově se jedná o stíhačku generace 4++. Některé parametry má shodné se stroji tzv. 5. Generace. Maximální vzletová hmotnost stroje činí 34 tun. Vysoko nad zemí může Su-35 dosahovat rychlosti 2500 km/hod. Letoun má 12 závěsníků pro munici. Suchoj v sobě moderní technologie a jak prokázaly simulované souboje s letouny NATO, v případě ostrého konfliktu by se nikomu asi nechtělo, měřit síly se Suchojem Su-35S.