Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sláva Angely Merkelové končí? V Německu se zvedá vlna odporu

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Essen - Donald Trump řekl o Hilary Clintonová, že je americkou Angelou Merkelovou. Pro Angelu Merkelovou je nyní zásadní politická otázka, zda není německou Hilary Clintoná. Obě dámy spojuje aura nevyhnutelnosti a vzrůstající opozice v jejich domovských stranách.

Německá politická elita chápe již čtvrtou kandidaturu Angely Merkelové do kancléřského úřadu za alternativlos – doslovně „bez alternativy". Server Politico soudí, že tato fráze asociuje podrážděnost, nikoliv naději nebo optimismus. Konzervativní establishment věří, že nemá jinou možnost než Merkelová v boji o volební vítězství.

Jejich přesvědčení podporují průzkumy veřejného mínění, podle kterých si 55% Němců přeje, aby Merkelová byla znovu kancléřskou. Významná část podporu k ní přichází od opozice. Více než 70% voličů Zelených si myslí, že Merkelová dělá dobrou práci. To je zřejmě stejné číslo podporovatelů, které má ve své straně.

Rostoucí frakce křesťanských demokratů však kritizuje Merkelovou, že stranu směřuje až příliš doleva. Podpora, kterou by Merkelová získala od levo-středových voličů a voličů Zelených, ji může stát podporu křesťansko-demokratické základny. Mnozí uvnitř strany považují za nutné posílit konzervativní tvář strany, aby mohla účinněji čelit pravicově populistickým stranám jako je Alternativa pro Německo.

Strategie Merkelové pro kampaň je stejná při její poslední kandidatuře v roce 2013. Merkelová opět slibuje pokračování statutu quo silného welfare státu starajícího se o své seniory a mladé lidi. Na rozdíl od minulé kampaně, ve které Merkelová vystupovala s heslem „Znáte mě", v té současné bude muset vést válku na dvou frontách a ustát útoky z vnitřku i vně své strany.

Směr strany a politická budoucnost Merkelové budou diskutovány příští týden ve městě Essen, kde strana pořádá svůj pravidelný dvoudenní sjezd. Očekává se, že ministr vnitra Thomas de Maizière, bude zvolen do výkonného výboru CDU. Podle Politica se jedná o první tah v strategii strany obklopit Merkelovou prominentními konzervativci. Strana se tím snaží pojistit si přízeň konzervativně orientovaných voličů, kteří by se mohli obrátit ke krajní pravici.

Témata:  Angela Merkelová volby v Německu Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy