reklama

Homosexuální vojáci jsou dlouhá desetiletí "výrazně" znevýhodňováni, tvrdí ministryně v důvěrné zprávě, na kterou se odvolává německý magazín Der Spiegel.

Sexuální vztahy mezi muži byly v Německé spolkové republice do roku 1969 trestné. Podle "ústředního služebního předpisu" z dob Helmuta Schmidta, někdejšího kancléře a ministra obrany v letech 1969 až 1972, i poté byli homosexuálové považováni za "bezpečnostní riziko".

Do roku 1984 nebyli na vojenskou službu odváděni, nebo byli z armády vylučováni. Až do roku 2000 se podle informací Der Spiegel nesměli stát vojáky z povolání, ani působit jako instruktoři.

Armáda brání svým příslušníkům s odlišnou sexuální orientací v kariéře, tvrdí ministryně obrany. Podle ní je diskriminace stala realitou v personálním managementu bundeswehru.

Ursula von der Leyenová chce také otevřít německou armádu (Bundeswehr) cizincům z členských států Evropské unie. Na svém návrhu trvá, ačkoli se proti němu vzedmul silný odpor.

"Bundeswehr zváží možnosti otevřít se občankám a občanům států Evropské unie jako vojačkám a vojákům," stojí v novém konceptu ministryně. Umožnění služby občanů jiných zemí EU v německé armádě je v souladu se snahou Leyenové více provázat evropské ozbrojené síly.

Ministerstvo obrany v květnu sdělilo, že je potřeba v následujících sedmi letech získat do armády dalších 14.300 vojáků. Bundeswehr jich má nyní 177.000. Leyenová je přesvědčená, že s její kádrovou strategií se z německé armády stane "moderní a atraktivní zaměstnavatel".