Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vytváří Irák podmínky pro nové teroristy? Nezvládá své věznice

Irák, centrum Bagdádu
Irák, centrum Bagdádu
Foto: dia.mil

Garmian - Irák se potýká s problémem přelidněných věznic. Chybí mu finanční prostředky na jejich efektivní řízení. Nedostatky ve správě věznic se mohou projevit vytvořením nových vojáků IS. Zajatí příznivci IS mohou verbovat další vězně, varuje server Foreign Affairs

Každý vězeň představuje značnou finanční zátěž pro finanční krizí stižený stát. Podle Dler Aggida, bývalého ředitele kurdské věznice v Garmianu , v zemi, kde je plat průměrného učitele 300 dolarů, stojí jeden vězeň každý den 250 dolarů. Samotné jídlo představuje 42 dolarů za den, další náklady zahrnují zabezpečení a pobyt. Jednou z nevětších položek je zdravotní péče kvůli často hlubokým zraněním vězňů.

Pokračující vojenské operace v Mosulu způsobují přelidnění věznic. Vězení v Garmianu bylo například postaveno pro 50 vězňů, nyní ale hostí až třikrát víc. Přelidnění se bude ještě zhoršovat, jak bude vláda z důvodů nedostatků finančních prostředků zavírat věznice. Bagdád plánuje zavřít věznici v Chamchamal na konci roku 2016, její vězni se budou muset přesunout do věznice postavené USA v Nasiríje.

Nárůst počtu vězňů také vyvíjejí velký tlak na soudní systém. Finanční problémy způsobily, že regionální vlády Kurdistánu nejsou schopny pravidelně platit státním zaměstnancům, takže soudy pracují nárazově. Soudní procesy komplikuje taky cizí původ zajatců. Je obtížné sehnat nezaujatého překladače. V některých případech nebyli zajatci vůbec přivedeni přes soud, protože vězení nemělo dostatek benzínu na jeho převezení.

Vězňové proto zůstávají dlouho ve vězení. Rozsah jejich trestů se pohybuje od pěti let za zapojení v IS a šíření jeho propagandy k trestu smrti za zabití. Mnohým členům IS, kteří byli odsouzeni k trestu smrti iráckou federální vládou, však změnila Kurská regionální vláda trest na doživotí.

Organizace Human Rights Watch upozorňuje, že se v systému ztrácejí lide zadržení na základě obvinění z napojení na IS. Jejich rodinám nejsou sděleny žádné podrobnosti a neví ani, proč byli zadrženi a kdy s nimi začne proces. Vzhledem k irácké historii nuceného zmizení tato praktika může být velmi nebezpečná, tvrdí Belkis Wille, odborník na Irák z Human Rights Watch.

Momentálně jednou z největších výzev íránského vězeňského systému je vypořádat se s hrozbou toho, že věznice fungují jako verbovací tábory pro IS. Ačkoliv jsou zajatci napojený na IS odděleny od ostatních vězňů, v společných oblastech se mohou s ostatními volně stýkat. Podle jednoho vězně nepatřícího pod IS jsou konstantně sledováni a nemají proto prostor pro politickou aktivitu.

Nicméně, podle Aggida pozornost dohlížitelů klesá po to, co jsou vězni odsouzeni. IS může propagovat své politické přesvědčení během společných modliteb. Podle jednoho propuštěného vězně uvězněného za drogy, je náboženská znalost a semknutost vězňů napojených na IS atraktivní pro jiné vězně, včetně něho.

Témata:  Irák Islámský stát věznice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.