Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident nazval Obamu „synem děvky“. Trump ho ocenil

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Manila/Washington - Filipínský prezident Rodrigo Duterte volal Trumpovi v pátek, aby mu popřál k vítězství. Trump jej asi v sedmiminutovém rozhovoru pochválil za tvrdou a kontroverzní proti-drogovou kampaň, během které od června zahynulo asi 4800 lidí. Duterte též tvrdí, že ho Trump pozval do Bílého domu. V tiskové zprávě Trumpova týmu se však o žádném pozvání nemluví.

The Guardian upozorňuje na skutečnost, že rozhovor obou vůdců přichází po jisté době napjatých vztahů mezi dlouhodobými spojenci. Duterte začal napadat USA poté, co Barrack Obama vyjádřil znepokojení nad porušováním lidských práv v Dutertově válce proti drogám. V rozhněvané reakci Duterte poslal Obamu do pekel a nazval jej „synem děvky".

Zatímco hrozil odstoupením od desítky let starých obranných vazeb, navázal spojenství s Ruskem a začal podnikat kroky k vylepšení vztahů s historickým rivalem, Čínou. Duterteva diplomacie znervózňuje ostatní asijské země, které se obávají rostoucího vlivu Pekingu a považují Washington za jeho důležitou protiváhu v oblasti.

Trumpovi poradci, Peter Navarro a Alex Gray, vysvětlují politické důvody Dutertova obratu k Číně a nepřátelství vůči USA. Navarro a Gray kritizují Obamovu administrativu za to, že nezasáhla v roce 2012, když se Čína zmocnila Mělčiny Scarborough (Scarborough Shoal), na kterou si kladou nárok i Filipínci. Podle nich se nelze Dutertovy divit, že má tak nízké smýšlení o USA, když jej jako dlouholetí spojenci zklamali a nepřišli mu na pomoc během jedné z jeho neponižujících chvil.

Duterte už zpočátku vyjadřoval optimismus ohledně Trumpova zvolení do Oválné pracovně, přesto pokračoval v kritizování USA za jejich „pokrytectví" a "šikanu". Trump během voleb o těchto výrocích prohlásil, že „ukazují chybějící respekt k našemu národu". Přesto označil Filipíny za nesmírně důležité strategické místo a obvinil Obamu z nerozvíjení vztahů se světovými vůdci.

Podle experta na Filipíny Ernesta Bowera z Bower Group Asia byl rozhovor usnadněn Trumpovými partnery na Filipínách a základním týmem poradců, zahrnujícím jeho děti. Jedním z Dutertových vyslanců, kteří mají posílit dobré vztahy s USA, je realitní magnát Jose Antonio, který koupil práva na to, aby mohl novou kancelářskou věž v Manile pojmenovat "Trump Tower".

Bower tvrdí, že pro Dureteho je Trump prostředkem, jak se odklonit od své proti-americké rétoriky a neztratit přitom tvář. Pro Trumpa zase Durete nabízí způsob, jak zdůraznit význam asijských aliancí, které se zdál zpochybňovat během své kampaně.

Témata:  Donald Trump Filipíny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.