Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké plány ohrozí svět? Expert se obává nejhoršího

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Jelikož Obamova administrativa umožnila v budoucnu uvalit sérii nových tvrdých sankcí na Írán, což jde proti předchozí snaze Washingtonu domluvit se s Teheránem, íránským představitelům nezbývá než doufat ve zlepšení vztahů za prezidentství Donalda Trumpa. Myslí si to politolog Saíd Mohammad Marandí, který působí jako profesor na Teheránské univerzitě. Uvedený názor prezentoval v rozhovoru pro server rt.com.

Nová éra za dveřmi

Obnovení sankcí vůči Íránu na celou další dekádu schválil jednomyslně americký senát. Krok je popisován jako symbolický, ale umožňuje budoucím prezidentům USA zavádět nové restrikce na íránskou ekonomiku, pokud se Teherán nebude řídit smlouvou o jaderném programu z roku 2015.

Senát tak následoval rozhodnutí Sněmovny reprezentantů, která drtivou většinou hlasů schválila daný plán již minulý měsíc, přičemž proti prodloužení protiíránského sankčního zákona se vyslovil jediný zákonodárce.

"Nyní je nejdůležitější věcí pro Teherán, že jsme zatím nevstoupili do Trumpovy éry," odpovídá profesor na otázku, zda uvedené symbolické hlasování ve skutečnosti neposkytuje budoucímu prezidentu Donaldu Trumpovi příležitost vypovědět smlouvu s Íránem, pokud uzná za vhodné.  

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Obama, který měl naplňovat dohodu mezi Íránem a P5+1 nedodržel svou část vyjednaného," konstatuje Marandí. V souvislosti s možnými dopady posledního hlasování v americkém senátu dodává, že již v minulosti došlo k zpřísnění vízového režimu ze strany USA, které Obama podepsal, což se dá také považovat za porušení dohody.     

Spojené státy navíc zabavují íránské peníze, poukazuje politolog. Vysvětluje, že americká vláda nadále vytváří nátlak na banky a další finanční instituce - pojišťovny či dodávkové společnosti - aby s Íránem nespolupracovaly, přičemž se z jeho pohledu opět jedná o aktivitu v rozporu s dojednanou smlouvou.   

Především nově schválený zákon pak Marandí označuje za porušení dohody. Připomíná, že Obama očividně nevytvořil žádný tlak na zákonodárce Demokratické strany, aby hlasovali proti legislativě, jelikož tak neučinil jediný z nich.   

Nezbývá než čekat

"Je to nový zákon, protože ten starý zákon měl vypršet, vypršel by velmi brzy, a nyní byl schválen nový zákon," kritizuje politolog americké kroky s poznámkou, že se jedná o přímé porušení těžce dojednané dohody. Legislativa navíc umožňuje nejen zavést sankce na Írán, ale také na třetí země kdekoliv na světě, které by případně chtěly s Teheránem obchodovat, připomíná profesor.

"To vše jsou porušení dohody. Takže to je Obama, kdo ve skutečnosti porušuje dohodu," nebere si servítky Marandí. Obamův nástupce v Bílém domě, republikán Trump, přitom dříve označil dohodu s Íránem za "nejstupidnější vůbec", přičemž Teherán je podle jeho názoru největší světový sponzor terorismu.   

Írán se v důsledku aktuálního dění rozhodl vyčkávat, vysvětluje politolog v odpovědi na otázku, zda si myslí, že Washington pod novým prezidentem svou protiíránskou rétoriku ještě vyhrotí. "Jelikož Trump řekl mnoho věcí a již ustoupil od některých výroků, které dříve pronesl," dodává expert.   

Existuje hned celá řada problémů, které jsou z pohledu Teheránu důležité, soudí profesor. Za jeden z nich označuje pochopitelně osud dohody P5+1 a Írán bude podle něj vyčkávat, jak se v této záležitosti Trump zachová.  

"S ohledem na Islámský stát a další extremisty Trump také přislíbil ústup americké politiky od podpory terorismu a extremismu v tomto (blízkovýchodním) regionu," komentuje ostrými slovy záměry nového prezidenta Marandí s tím, že není jasné, zda se miliardář bude těchto stanovisek nakonec držet.  

"Do té doby se ale Íránci sledují současnou (americkou) administrativu, aby viděli, co dělá. Obama dohodu porušil..." deklaruje závěrem íránský profesor.  

Témata:  Írán USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy