reklama

Ve východokubánském Santiagu začal soukromý pohřeb revolučního vůdce Fidela Castra, který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let. V kubánské metropoli Havaně ve stejný okamžik vystřelili 21 vojenských salv. Obřad na santiagském hřbitově se koná v úzkém kruhu rodiny a nejbližších přátel. Podle agentury Reuters by měla kubánská televize přinést později záznam ceremonie, od přímého přenosu upustila.

Smuteční průvod s urnou doprovázený vojáky ve slavnostních uniformách vyšel po půl sedmé místního času (po 12:30 SEČ) z parku Revoluce. Podél silnice zpívaly tisíce lidí národní hymnu a volaly "Yo soy Fidel!" (Jsem Fidel!). Kubánci provázeli průvod po celé trase, i u hřbitova Svaté Ifigenie byl dav lidí tak velký, že zablokoval přístupovou cestu.

Urna s popelem Fidela Castra, který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let a který vládl své zemi půl století, dorazila do východokubánského Santiaga v sobotu poté, co projela celým ostrovem. Na cestě se s Fidelem Castrem loučily desetitisíce lidí. Urna přikrytá kubánskou vlajkou na armádním voze projela symbolicky po místech, na nichž Castro v lednu 1959 oznamoval vítězství revoluce a porážku Batistovy diktatury.

V sobotu večer místního času se pak v Santiagu de Cuba konalo poslední veřejné rozloučení s Fidelem Castrem. Proslov před zaplněným náměstím Revoluce a po boku jihoamerických levicových státníků pronesl Castrův mladší bratr Raúl.

"Slibujeme, že budeme bránit vlast a socialismus," hřímal současný prezident Kuby, oblečený v armádní uniformě, podobně jako to skoro celý život dělal Fidel, než uniformu vyměnil za teplákovou soupravu značky Adidas.

Raúl Castro připomněl milníky v životě svého bratra, aniž by použil slovo bratr. O svém o pět let starším bratrovi mluvil jako o "lídrovi revoluci" či ho nazýval "comandante" (velitel, velící důstojník). Fidel podle něj mimo jiné dokázal, že je možné "se vylodit s bárkou Granma, odolat nepříteli, hladu, dešti i zimě" nebo "porazit za 72 hodin žoldáckou invazi v Zátoce sviní a pokračovat v kampani vymýcení analfabetismu".