reklama

Chránit studenty se rozhodla i Pensylvánská univerzita (Penn), která je Trumpovou alma mater. Ta opakovaně prohlásila, že neumožní federálním agentům bez soudního příkazu odvést žádného svého studenta, který v USA pobývá v rozporu s imigračními zákony.

"Říkáme to zcela jasně. Nehodláme měnit náš postoj ke studentům Pennu bez dokladů a učiníme vše, co je v našich silách, abychom zajistili jejich zdejší bezpečí a úspěch," oznámila univerzita v prohlášení.

Školské úřady v Novém Mexiku, kde žije početná menšina Latinoameričanů, zvažují možnosti, jak chránit studenty z řad nelegálních přistěhovalců po dobu jejich vzdělávání.

Podobné výzvy se objevily i v Kalifornii, Georgii, Illinois, Minnesotě či Texasu. Na univerzity se s takovou žádostí obracejí samotní studenti i lidé, kteří na nich promovali. Na Illinoiské univerzitě v Chicagu se k takové petiční akci přidali ke studentům i profesoři, dosud se jim podařilo nashromáždit přes 1700 podpisů.

Trump, který v kampani mimo jiné sliboval postavit na hranici s Mexikem zeď a donutit Mexiko, aby tuto stavbu celou zaplatilo, se zavázal vyhostit ze země miliony přistěhovalců bez dokladů. Později upřesnil, že se v první řadě chce zaměřit na deportace kriminálníků z řad migrantů, které odhaduje na dva až tři miliony.