Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Johnson se rozjel: Poplatky za vstup na trh EU jsou spekulace

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - Britský ministr zahraničí Boris Johnson bagatelizoval návrh zavedení poplatků do unijního rozpočtu za přístup na jednotný evropský trh. Učinil tak dnes ve vysílání televize BBC.

Ministr pro odchod Británie z EU David Davis přitom v pátek o opatření hovořil v parlamentu jako o možném scénáři v rámci brexitu.

"Je to čirá spekulace," řekl Johnson v rozhovoru. Pokud by ale návrh přece jen byl přijat, částky by prý musely být "rozumné". Johnson stejně jako v pátek mluvčí premiérky Theresy Mayové zdůrazňoval, že po brexitu bude o penězích britských daňových poplatníků rozhodovat Londýn, nikoli Brusel.

Ministr David Davis však o variantě s poplatky za možnost bezcelního obchodování uvažuje a podpořil jej i ministr financí Philip Hammond. Johnson však nechtěl opatření dále komentovat.

"Nebudu se zabývat detaily našeho odchodu, dokud nebude spuštěn článek 50," řekl. Začátek procesu vystoupení z unie, tedy spuštění článku 50 lisabonské smlouvy, slibuje premiérka Mayová nejpozději v březnu příštího roku.

Témata:  EU Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy