Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Van der Bellenovo vítězství ulevilo Evropě. Tady jsou první reakce

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Lucemburk/Vídeň/Praha - Vítězství Alexandera Van der Bellena v prezidentských volbách v Rakousku znamená úlevu pro celou Evropu. Dnes to uvedl německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

"Celé Evropě spadl kámen ze srdce," řekl dnes Gabriel deníku Bild. "Pokud se předpoklady potvrdí, bude výsledek voleb v Rakousku jasným vítězství rozumu nad pravicovým populismem," dodal vicekancléř s tím, že Van der Bellenovu již jménem celé německé sociální demokracie pogratuloval.

Podobný názor má i lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, podle kterého v Rakousku zvítězil rozum.

"Po vítězství (amerického republikána Donalda) Trumpa a referendu, které rozhodlo o odchodu Británie z Evropské unie, ukázali rakouští voliči, že rozum, tolerance a lidskost nejsou ve volbách v EU jen cizími slovy," řekl agentuře DPA Asselborn, který patří k hlasitým kritikům autoritářství a populismu.

Rakouský kancléř Christian Kern označil Van der Bellonovo vítězství za dobrý den pro zemi. "Nyní se musíme společně postarat o to, aby se nikdo nepovažoval za poraženého," napsal na twitteru.

Šéf evropských lidovců v europarlamentu Manfred Weber na twitteru prohlásil, že Rakušané vyslali jasný proevropský signál populistům, jako je například Le Penová. "Kampaň FPÖ založená na strachu a lžích ztroskotala," uvedl Weber. Podobný názor vyjádřil i místopředseda Evropské komise odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič. "Vaše vítězství znamená čerstvý vítr nejen pro Rakousko, nýbrž pro celou Evropu," uvedl.

 

Prezident Miloš Zeman se vyjádří k prezidentským volbám v Rakousku až po oznámení konečných výsledků, sdělili ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Nezávislému kandidátu s podporou strany Zelených Alexanderu Van der Bellenovi už gratuloval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) i další politici. Podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska se Rakušané vyslovili pro Evropu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nezávislému kandidátu s podporou strany Zelených Alexanderu Van der Bellenovi pogratuloval. "Srdečně a s velkou osobní radostí gratuluji A. Van der Bellenovi k vítězství v prezidentských volbách a těším se na dobrou sousedskou spolupráci!," uvedl na svém twitteru Sobotka. "Podruhé, a věřím že definitivně gratuluji Alexanderu Van der Bellenovi a jsem samozřejmě rád, že je to právě on," napsal ČTK Zaorálek. Doufá, že tentokrát budou výsledky potvrzeny.

"Zvítězilo přání Rakušanů, aby nebylo zpochybňováno jejich členství v Evropské unii," řekl ČTK Kalousek. Nepochybuje o další pokračování vynikajících vztahu mezi Českou republikou a Rakouskem. Rovněž místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek podotkl, že co nejlepší vztahy jsou v zájmu Česka. "Doufám, že takové budou, přestože si naše hlava státu přála v Hofburgu někoho jiného," napsal ČTK Ženíšek. Zemana navštívil Hofer v Praze v září. Shodli se tehdy, že by chtěli posílit roli střední Evropy v rámci EU.

"Je třeba pogratulovat vítězi a popřát mu zdar při výkonu funkce," sdělil ČTK bez dalších podrobností předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Témata:  Rakousko Německo Alexander Van der Bellen Miloš Zeman Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy