reklama

Tělo devatenáctileté studentky lékařské fakulty a dobrovolnice pracující v jednom z center pro migranty Marie Ladenburgerové bylo objeveno v řece ve městě Freiburg 16. října. Vyšetřování ukázalo, že dcera jednoho z právníků Evropské komise byla znásilněna a poté utopena.

Server Breitbart s odkazem na německý list Die Welt uvádí, že vyšetřovatelé byli pod velkým tlakem, aby věc co nejrychleji prověřili. Případ upoutal intenzivní veřejný zájem. Celkem 68 detektivů provedlo 1600 rozhovorů s 1400 potenciálními svědky. Výsledkem bylo zadržení sedmnáctiletého migranta.

I když nebyla totožnost zadrženého muže zveřejněna, podle médií jde o mladíka, který do Německa přišel v roce 2015 jako uprchlík z Afghánistánu. Podle policie měl již záznam, byl vyšetřován kvůli nelegálnímu vstupu do země.  Až do svého zadržení údajný pachatel žil u jedné z německých rodin, která se o něj starala.

Důkladnost vyšetřování dokládá třeba i to, že policie odstranila a do laboratoře odvezla celý plot, který stál u místa činu. Vlasy podezřelého pak policie našla v křoví. V blízkostí místa činu byla nalezena šála oběti a odhozené kolo. Na obou předmětech byla údajně objevena DNA zadrženého. Vyšetřovatelé však zatím nezjistili, že by mezi Ladenburgerovou a údajným pachatelem byl nějaký předchozí vztah, neví ani, zda se setkali v centru, kde mrtvá dívka pracovala.

Velká pozornost je také zaměřena na otce mrtvé dívky, vyššího úředníka EU. Právník Evropské komise pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že jeho dcera byla pro jeho rodinu jako „sluneční paprsek", zároveň požádal truchlící, aby darovali peníze bangladéšské katolické církvi spíše než aby posílali květiny.

Starosta Freiburgu pochválil policii za práci, která podle něj byla velmi efektivní, ale varoval místní obyvatele, aby nespojovali znásilnění a vraždu a imigrační status údajného vraha. Starosta Dieter Salomon ze strany zelených řekl: „Je to dobré pro policii, že tuto krutou a hroznou vraždu vyřešila tak rychle... [lidé by měli] nepoužívat původ viníka ke zevšeobecňování názoru na migranty, ale místo toho se na věc dívat jako na ojedinělý případ".

Policie ze spolkové země Baden-Württemberg nyní vyšetřuje, zda není jejich podezřelý propojen s jinými případy znásilnění a vražd v této oblasti. Místní žena jmenovaná pouze jako „Carolin G" zmizela při běhání na začátku listopadu, později bylo zjištěno, že byla znásilněna a zavražděna, okolnosti byly podobné jako v tomto prvním případě.