reklama

Ve svém sobotním projevu na Reaganově fóru pro národní obranu čtyřhvězdičkový generál řekl, že se již setkal s lidmi z Trumpova týmu. O tom, jaké doporučení Trumpovým lidem dal či co jim řekl, však Dunford podle serveru Politico nemluvil.

Naznačil však, že by mohlo dojít ke změně strategie v boji proti džihádistům. „Budeme to samozřejmě přezkoumávat," řekl Dunford ke strategii, jak porazit Islámský stát. „Zvolený prezident naznačil, že to chce zkontrolovat."

„Ve středu jsme se setkali s přechodným týmem a začal dialog, který bude probíhat v průběhu příštích několika týdnů," řekl.

Během dlouhé kampaně v boji o Bílý dům republikánský prezidentský kandidát Trump opakovaně útočil na prezidenta Baracka Obamu a jeho administrativu kvůli boji proti IS, tvrdil přitom, že stávající plán je nevýrazný a neefektivní.

V sobotu Dunford řekl, že armáda „nikdy neusnula na vavřínech" v boji proti IS a naopak zaznamenala „významný pokrok". Připomněl třeba, že se území IS v Iráku neustále zmenšuje, že má skupina problémy s dodávkami také v Sýrii a že došlo k narušení jeho schopnosti plánovat a provádět vnější útoky.

„Přes to, co jsem řekl, jsou některé věci, které bychom pravděpodobně s příchodem nové administrativy měli zvážit, protože, samozřejmě, je tu politický rámec, do něhož je třeba dnešní strategii zasadit," řekl Dunford.

Dunford řekl, že nebude mluvit konkrétně, protože nejprve vše musí probrat s novou Trumpovou administrativou v soukromí. Až pak podle něj bude možné některé detaily zveřejnit.