Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ficovy "Špinavé prostitutky"? Skandál našel dalšího zastánce

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: www.eu2009.cz

Bratislava - Na Slovensku pokračuje skandál kolem hanlivého označení, kterým tamní premiér Robert Fico označil novináře. Za titul "špinavé prostitutky" se nyní postavil i další politik.

Novináře nemá rád nejen český prezident Miloš Zeman, ale i slovenský premiér. Ten označil kauzu o údajném předražení akcí v souvislosti se slovenským předsednictví v Radě EU za cílený útok na šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka a následně se pustil do tamních novinářů.

"To, co se děje poslední dva nebo tři dny není náhoda. Je to cílený útok proti úspěšnému slovenskému předsednictví, je to cílený útok proti ministrovi zahraničních věcí. (...) Vy neinformujete, vy bojujete s touto vládou. Někteří z vás jsou špinavé protislovenské prostitutky," řekl Fico na nedávné tiskové konferenci.

Jeho slov si všimla i zahraniční média, zejména agentura Reuters, od které přebírá světový tisk informace. O Ficovi se tak psalo například v britském The Guardian nebo americkém Business Insider. "Fico má dlouhodobě špatné vztahy s médii, která jsou kritická vůči němu nebo jeho vládě, odmítá odpovídat na dotazy některých novinářů a v některých případech podal žaloby," napsal list The Guardian.

Kauza, která dosáhla mezinárodních rozměrů, je ale dál živá. Zapojil se do ní slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, který v reakci na premiérův výrok prohlásil, že předseda vlády má právo kritizovat média. Řekl to v diskusním pořadu televize TA3.

"To je výraz, který má vzbudit debatu o situaci, která v médiích panuje," uvedl ministr s tím, že v poslední době zaznívalo ze strany novinářů mnoho lží a polopravd.

"Za právy, která jim byla poskytnuta, a jde o opravdu široká práva svobody projevu, ochrany novinářské práce, tak za každým právem je i odpovědnost. A (Fico) má právo kritizovat, pokud je ta odpovědnost zneužívána," dodal.

Domnívá se, že velká část novinářů pracuje neobjektivně a jménem podpory některé z politických stran. "To je nepřijatelné a proti jakýmkoli možným dovoleným pravidlům," varuje Kaliňák.

Nevyloučil, že by nadávky vůči novinářům použil také. "Myslím, že k tomu nemám často daleko, a kdybych byl ve stejné situaci, tak bych byl asi stejný, ne-li ještě horší," dodal Kaliňák.

Témata:  Robert Fico Slovensko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy