Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálii pravděpodobně čekají předčasné volby. Mají šanci na výhru populisté?

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím/Londýn - The Guardian se ve svém dnešním komentáři věnuje aktuální situaci v Itálii, kde lidé odmítli změnu ústavy, načež premiér Matteo Renzi oznámil rezignaci. Zemi patrně čekají předčasné volby, populisté v nich ale dle britského deníku neuspějí.

Matteo Salvini, který vede xenofobní Ligu severu, na výsledek referenda na twitteru reagoval slovy "viva Trump, viva Putin, viva Le Penová a viva Liga". Navzdory vysoké účasti v nedělním hlasování nebude podle britského listu snadné výsledek dešifrovat, a to bez ohledu na radost evropské krajní pravice.

Itálie se potýká s množstvím závažných problémů, které formálně nebyly tématem referenda - s migrací, v níž se Itálie cítí osamocena a zrazena zbytkem EU, s nevyřešenou bankovní krizí, vysokou nezaměstnaností a státním dluhem dosahujícím 132 procent HDP.

Porážka navrhovatelů referenda se dala předvídat, a to nejenom kvůli postoji Grilla nebo Salviniho, ale kvůli všeobecné opozici vůči Renzimu. Proti hlasovalo i mnoho levicových voličů.

Několik sdělovacích prostředků obvinilo M5S z dezinformační kampaně a část Renziho vlády vznesla podezření z ruského vlivu na italskou politiku. Grillovo hnutí obvinění ze šíření nepravdivých informací popřelo. Jeho organizace stejně jako Liga severu chtějí předčasné volby, protože předpokládají, že se přesvědčivý výsledek referenda odrazí i ve volbách do parlamentu v podobě hlasů pro krajní pravici.

To ale není tak jisté. Ústavní reformy, které chtěl Renzi prosadit, parlament schválil loni, kdy se premiér ještě těšil popularitě.

Salvini i Grillo jsou zásadními odpůrci eura a obecně EU a je jasné, že mnoho Italů, kteří v neděli řekli Ne, ani jednu z těchto stran v parlamentních volbách nepodpoří. Byli sice lhostejní co se týče osudu Renziho, ale s rostoucím populismem nesouhlasí.

Témata:  Itálie Matteo Renzi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy