Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asadova armáda dobyla už dvě třetiny východního Halabu, ruské letectvo prý shazují barelové bomby

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Asadova armáda obsazuje další čtvrti v severosyrském Halabu, které byly doposud v držení povstalců. Režim má údajně pod kontrolou již dvě třetiny východní části velkoměsta. Útoky jsou hlášeny také v severozápadní provincii Idlib, kde se shromáždili oponenti Damašku z mnoha jiných částí země.

Čtvrti "Karm as-Džabal a Šaar padly", sdělil zdroj ze skupiny Džabhat aš-Šámíja, která sdružuje hlavní sunnitské skupiny operující na severu Sýrie.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tvrdí, že ve čtvrti Šaar se dnes ráno stále bojovalo. Armádní jednotky mají podle SOHR pod kontrolou asi dvě třetiny východní části města, již od roku 2012 ovládala opozice.

Armáda prý nyní čtvrť Šaar, která je v severní části povstalecké části Halabu, obklíčila. Armádní ofenzíva proti východnímu Halabu začala v polovině listopadu a podle SOHR od té doby zahynulo přes 300 civilistů včetně 44 dětí.

Útoků v Idlibu se kromě syrské armády účastní také ruské letectvo, tvrdí SOHR. Vrtulníky podle civilistů shazují tak zvané barelové bomby, tedy sudy s kovovými předměty a výbušninami, které jsou pro svou špatnou zaměřitelnost pro civilisty nebezpečné. Syrská i ruská armáda popírají, že tuto munici používají.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy