Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Rusku znovu otevřel kauzu Navalného. Podle oponenta Kremlu je proces politický

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - V Rusku se dnes začala znovu projednávat kauza Alexeje Navalného, který byl v říjnu 2013 odsouzen na pět let za údajnou krádež dřeva za 16 milionů rublů (přes šest milionů korun) v podniku Kirovles.

Trest, který byl později změněn na podmíněný, anuloval v listopadu ruský nejvyšší soud a nařídil soudu v Kirově nové projednání.

Oponent Kremlu Navalnyj považuje proces za politický, protože odsouzení mu mimo jiné brání kandidovat v prezidentských volbách v roce 2018.

Evropský soud pro lidská práva letos v únoru odsoudil Rusko za porušení Navalného práv a nařídil ruské vládě vyplatit kritikovi prezidenta Vladimira Putina 56 tisíc eur. Odvolání ruské vlády štrasburský soud zamítl a ruské ministerstvo spravedlnosti nakonec před deseti dny částku Navalnému vyplatilo.

Dnes během přelíčení v Kirově advokáti Navalného soud požádali, aby případ odložil. Soudci to ale označili za předčasné.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy