Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové litují pádu komunismu? Průzkum ukázal, po čem lidé prahnou

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Většina Rusů lituje, že došlo ke zhroucení Sovětského svazu. Ukazuje to zpráva nezávislé organizace Levada Center. Průzkum byl proveden mezi 18. a 21. listopadem a zúčastnilo se jej 1600 lidí z 134 ruských měst, měst a vesnic.

Asi 56 procent respondentů uvedlo, že lituje pádu komunismu, zatímco jen 28 procent uvedlo, že necítí vůbec žádnou lítost. Šestnáct procent respondentů neodpovědělo. Výsledky průzkumu přinesla tisková agentura Interfax.

Z těch, kteří byli nespokojeni s rozpadem SSSR, 53 procent uvedlo, že postrádá jednotný ekonomický systém, zatímco 43 procent nese nelibě ztrátu ruské síly na světové scéně, píše server The Moscow Times.

Jiní říkali, že teď je pro ně obtížnější cestování a že je na světě více „vzájemné nedůvěry a hořkosti".

Rusové, kteří uvedli, že nelitují konce SSSR mluvili o „úplném vyčerpání komunistické ideologie", „těžké vojenské zátěži pro ekonomiku země" a „chudobě a stagnaci" v životě obyčejných Rusů.

Témata:  Rusko Sovětský svaz

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy