Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přísaha integrace: Zpřísní Británie pravidla pro migranty?

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Studie zadaná Davidem Cameronem v roce 2015 požaduje po migrantech, kteří se chtějí usadit ve Velké Británii, aby složili přísahu integrace ihned při příjezdu. Obviňuje vládu z polovičatých řešení. Důsledky nezvládnuté integrace otevírají prostor pro krajní pravici a islámské extremisty, varuje. Základem je otevřená diskuze, uvádí server Politico hlavní poselství studie.

Studie o integraci vypracovaná Luisou Caseyovou zdůraznila "velkou národní, kulturní a symbolickou hodnotu" občanství a zdůraznila důležitost prosazování britských hodnotách ve školách při vytváření "integraci, toleranci, občanství a odolnost."

Podle studie špatná integrace migrantů vedla v posledních letech k větší segregaci některých komunit ve Velké Británii. Zpráva varuje, že nemluvení o tomto tématu „pouze nechá hřiště otevřené pro krajní pravici na jedné straně, a islámský extremismus na straně druhé." Podle studie, "příliš málo vůdců ve veřejné funkci se zabývá touto klíčovou otázku, snad protože doufají, že se to může změnit nebo z obav, aby nebyli označeni jako rasisti."

Caseyová varuje před rostoucím pocitem křivdy v některých částech muslimské komunity a řekl, že zejména ženy jsou přehlíženy v důsledku špatné znalosti angličtiny. Caseyová proto doporučuje se více zaměřit na podporu anglického jazyka, zajištění emancipace žen v „komunitách, kde jsou drženi zpět regresivní kulturními zvyklostmi" a posílení sociálního míchání mladých lidí.

Podle The Guardian zpráva dozajista vzbudí velké kontroverze. Caseyová řekla o akcích ministerstev usilujících o zlepšení integrace, že se v podstatě nesestávají z ničeho jiného než „sárí, samos a ocelových bubnů pro ty dobře integrované." Vláda podle ní selhala v držení kroku s „bezprecedentním tempem a rozsahem imigrace" ne proto, že by postrádala znalosti, ale protože jí chyběla „kolektivní, konzistentní a přetrvávající vůle s tím něco udělat".

Studie ukazuje, že v jednom roce byly vládní peníze více vynaloženy na podporu cornwallského jazyka než angličtiny. Caseyová uvedla, že našla důkazy o diskriminaci mladých černochů v trestném systému a bangladéšských žen na pracovišti. Též připustila, že existuje jakýsi "bludný kruh", ve kterém muslimové se cítí být obviňovány za terorismus a extremismus, což vede k podezření, nedůvěře a nepřátelství. Zpráva nicméně uvádí, že některé šaría rady podporují hodnoty extremistů, odpouští bití žen, ignorují manželské znásilnění a dovoluje nucené sňatky.

Témata:  migrace Velká Británie muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy