Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je nezkušený v oblasti zahraniční politiky. Čínský tisk ho omlouvá, varuje ale prezidentku Cchaj

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Peking - Budoucí prezident USA Donald Trump o víkendu telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Dle čínského tisku to nesvědčí o ničem jiném než o nezkušenosti Trumpa a jeho týmu v oblasti zahraniční politiky.

Čínské ministerstvo zahraničí proti Trumpově pátečním telefonátu s hlavou Tchaj-wanu protestovalo. Vyzvalo Spojené státy, aby se držely politiky jedné Číny a obezřetně kvůli riziku narušení čínsko-amerických vztahů zacházely s tchajwanskou otázkou.

"Ptala se nás snad Čína, jestli je v pořádku devalvovat svou měnu (což snižuje konkurenceschopnost našich firem), uvalovat na naše výrobky dovážené do Číny vysoká cla či stavět obří vojenský komplex uprostřed Jihočínského moře? Myslím že ne!" napsal Trump mimo jiné na twitteru.

Reakce čínského oficiálního tisku na Trumpova slova byla nicméně relativně umírněná. "Tento krok byl dán (Trumpovým) nedostatečným pochopením citlivých otázek čínsko-amerických vztahů a vztahů přes Tchajwanský průliv," podotkl čínský deník psaný v angličtině China Daily. "Byla by chyba, kdyby Cchaj a její strana přikládaly tomuto telefonátu přílišný význam. Její snahy se nakonec obrátí proti ní," uvedl dále list.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostatní země Peking nabádá, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Témata:  Donald Trump Čína Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy