Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko uprchlíky do Maďarska nakonec nepošle. Objevily se šokující skutečnosti

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň – Dánsko plánovalo poslat do Maďarska asi 350 migrantů, kteří do země vstoupili nelegálně a kteří se do Evropské unie dostali právě přes Maďarsko, kde podali žádost o azyl. Jak ale úřady o víkendu oznámily, deportace se nakonec konat nebude.

Dánská imigrační služba (Udlændingestyrelsen – DIS) nepošle zpět do Maďarska skupinu migrantů, která byla na deportaci už připravena. Uvedl to dánský list Politiken.

Žadatelům o azyl bylo řečeno, že budou vysláni do Maďarska, protože to byla první země EU, kde byli registrováni. V novém dopisu nicméně úředníci uvedli, že jejich žádosti nyní budou zpracovávány v Dánsku.

Plánovaná deportace byla zrušena poté, co se objevily zprávy, že by žadatelé o azyl v Maďarsku čelili životu v nelidských podmínkách. DIS a dánské ministerstvo zahraničí proto zkoumaly podmínky v Maďarsku. Úředníci DIS pro list Politiken uvedli, že vyšetřování dánských úřadů dospělo k závěru, odmítli ale říci, co objevili.

Agentura však uvedla, že rozhodnutí o změně plánů na deportaci 350 žadatelů o azyl nemělo nic do činění s vyšetřováním podmínek, kterým by čelili v Maďarsku. Místo toho DIS uvedl, že již uplynula lhůta pro vrácení žadatelů o azyl.

Andreas Kamm, generální tajemník Dánské rady pro uprchlíky, rozhodnutí ocenil a deníku Politiken řekl, že existuje „dobrý důvod se obávat o zákonná práva uprchlíků v Maďarsku a o maďarskou ochotu vypořádat se s uprchlíky v rámci regulačního rámce EU.“

Antiimigrační Dánská lidová strana je však s tímto rozhodnutím velmi nespokojena. „Je velmi problematické pokud se jen jedna jediná země chová dost špatně, protože pak Dánsko bude jen přebírat a zpracovávat její žádostí o azyl," uvedl mluvčí strana Martin Henriksen.

Strana také řekla, že bude požadovat další vysvětlení od ministryně integrace Inger Støjbergové.

Témata:  Dánsko uprchlíci

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.