Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN prosí o pomoc: Na humanitární pomoc na příští rok potřebuje 22,2 miliardy dolarů

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - OSN potřebuje rekordních 22,2 miliardy dolarů (asi 565 miliard korun) na humanitární pomoc v příštím roce, aby pokryla potřeby 93 milionů strádajících lidí ve 33 zemích světa. 80 procent pomoci je potřeba v oblastech konfliktů, více jak třetina požadovaných peněz by putovala do Sýrie.

"Tato částka je odrazem humanitární situace ve světě, jaké jsme nebyli svědky od druhé světové války: více než 128 milionů lidí je zasaženo konflikty, přírodními neštěstími nebo muselo opustit své domovy a jsou velmi zranitelní," uvedl v prohlášení Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA). OSN hodlá v příštím roce poskytnout pomoc 93 milionům z takto postižených osob.

Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien dodal, že 80 procent pomoci je potřeba v Sýrii, Iráku, Jemenu, Nigérii a Jižním Súdánu.

Do Sýrie má jít 8,1 miliardy dolarů (skoro 205 miliard korun) a dalších 4,4 miliardy dolarů (asi 111 miliard korun) by šlo na pomoc lidem žijícím ve válkou zmítaném Jemenu a Jižním Súdánu či lidem, kteří z těchto zemí prchají. Počítá se i s finanční pomocí Turecku, Libanonu, Iráku, Jordánsku a Egyptu, protože dohromady přijaly 4,7 milionu uprchlíků.

Některé země jako Afghánistán, Burundi, Kongo či Somálsko žádají o naléhavou pomoc prakticky každý rok v posledním čtvrtstoletí.

Před pěti lety Spojené národy žádaly po dárcích 7,9 miliardy dolarů. Loni se z 22,1 miliard dolarů na humanitární pomoc, kterou OSN žádala, podařilo nashromáždit 11,4 miliard dolarů.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) humanitární pomoc uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy