Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otázkou brexitu se začal zabývat britský nejvyšší soud. Změní se něco?

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britský nejvyšší soud dnes začal projednávat odvolání vlády proti rozhodnutí vrchního soudu, podle něhož se k brexitu ještě musí vyjádřit britský parlament. Podle analytiků není pravděpodobné, že by se zákonodárný sbor, přestože většina jeho členů byla pro setrvání v EU, postavil proti výsledku červnového referenda.

Projednávání případu je veřejné a má skončit ve čtvrtek. Verdikt, zda spustit odchod je v pravomoci vlády či parlamentu, je očekáván počátkem ledna.

Vrchní soud počátkem listopadu rozhodl, že proces brexitu nemůže začít bez souhlasu parlamentu. Vláda je naopak přesvědčena, že má pro takový krok mandát daný referendem, v němž se koncem června Britové vyslovili pro odchod z EU a jehož výsledek by měli všichni respektovat.

Státní zástupce Jeremy Wright dnes u nejvyššího soudu argumentoval tím, že parlament řádně projednal a schvaloval konání referenda, a proto další schvalování zákonodárců v této otázce není nutné.

Stěžovatelé, investiční manažerka Gina Millerová a kadeřník Deir dos Santos, kteří záležitost dali k soudu, však argumentovali tím, že brexitem přijdou Britové o některá práva, například o právo volného pohybu v rámci členských zemí. To se podle navrhovatelů nemůže stát bez souhlasu parlamentu.

Hlavní soudce David Neuberger zahájil dnešní rokování před právníky, novináři a zástupci veřejnosti tím, že odsoudil hrozby a urážky, které zazněly na adresu Millerové. "Vyhrožování a nadávání lidem za to, že uplatňují své základní právo obrátit se na soud, podkopává zákonnost," řekl Neuberger. Podle médií některé anonymní vzkazy hrozily ženě smrtí.

Vláda věří, že s odvoláním uspěje, ale někteří právníci si myslí, že její šance jsou malé. Pro případ, že 11 členů nejvyššího soudu odvolání zamítne, vláda připravila návrh zákona, kterým by rychle požádala parlament, aby jí "dovolil" aktivovat článek 50 v plánovaném termínu, uvedla dnes zpravodajská stanice BBC.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy