Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ani Trump, ani IS, ani příroda. Jaká je největší hrozba pro USA?

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Ani Islámský stát, ani přírodní katastrofy, ani Donald Trump. Největší hrozbou pro Spojené státy stále zůstává Ruská federace. Tvrdí to tajemnice amerického letectva Deborah Lee Jamesová.

Svět jak ho známe je velmi křehký a stačí malá chyba a celý se může rozpadnout jako domeček z karet. Čelí mnoha konfliktům a nástrahám, některé jsou však větší než jiné. A tím největším rizikem zůstává pro Spojené státy Rusko.

"Musíme čelit mnoha hrozbám. Ale Rusko je kvůli svému jadernému aspektu skutečně reálnou hrozbou pro Spojené státy," prohlásila Jamesová pro agenturu Reuters.

S jejími slovy souhlasí řada dalších amerických státníků. Náměstek ministra obrany Frank Kendall tvrdí, že dříve byla politika Washingtonu zaměřena na hrozby v Tichomoří a na Blízkém Východě, nyní je ale soustředěna na Rusko.

Americký generál Joseph Dunford zašel ve svých tvrzeních ještě dál a tvrdí, že Moskvě jde především o konfrontaci s NATO a podkopání pověsti Severoatlantické aliance. Navíc chce podle něj Rusko paralyzovat americkou armádu a rozmístit své jednotky po celém světě.

To je podle něj jeden ze závažných problémů současnosti. Ruská armáda či tajné služby údajně operují i v zemích, ve kterých se jejich přítomnost nedá věrohodně prokázat. Velký vliv podle něj má režim Vladimira Putina v místech, které se Spojenými státy celá desetiletí nespolupracují.

Před tímto problémem varoval nedávno i server Washington Post, který uvedl, že ruské tajné služby jsou známé vměšováním se do záležitostí cizích zemí od carských dob. Zdůrazňuje však, že i podle zkušených analytiků jsou tak silné pokusy zasívat chaos v zemích spojených s NATO skutečně bezprecedentní.

Server také píše, že v Maďarsku, členské zemi NATO, mají ruští agenti prsty ve výcviku neonacistických milicí. Moskva je také obviňována z pokusu zosnovat násilný převrat v Černé Hoře, balkánské zemi, která se chystá do Severoatlantické aliance vstoupit.

Témata:  Rusko USA NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 21:35

Izraelská armáda potvrdila zabití velitele hnutí Hizballáh

Izraelská armáda v úterý potvrdila zabití velitele proiránského šíitského hnutí Hizballáh, k němuž došlo při útoku na jižní Libanon.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy