Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecké vojáky nevydáme, doma by byli v ohrožení života, tvrdí Řecko

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény – Agentura AFP informuje o tom, že řecké úřady dnes odmítly vydat do Turecka tři vojáky. Ti do země uprchli po červencovém neúspěšném pokusu o převrat.

Rozhodnutí přijal odvolací soud, na který se vojáci obrátili, když jim byla žádost v prvoinstančním řízení zamítnuta. Řecká justice uznala, že by vojákům nebyl v Turecku zajištěn spravedlivý soud. Navíc by byli ve vážném ohrožení života.

Ankara ještě může tento verdikt právně napadnout u kasačního soudu. Konečné rozhodnutí by pak zřejmě zůstalo na řeckém ministrovi spravedlnosti.

Tři vojáci byli v osmičlenné skupině turecké armády, která přiletěla do Řecka vrtulníkem několik hodin po neúspěšném pokusu o státní převrat. O osudu zbývajících pěti Turků rozhodne soud v úterý. Do přístavu Alexandrupoli na palubě armádního vrtulníku doletěli dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři. Uprchlíci jsou nyní drženi na policejním komisařství v bývalé olympijské vesnici nedaleko metropole Atén.

Po nezdařeném převratu, o kterém si mnozí kritici prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana myslí, že jej zosnoval on sám, uprchlo zejména do Evropy mnoho tureckých vojáků žádajících o azyl.

Témata:  Řecko Turecko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy